Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 12. decembar 2015. 10:13

U Skoplju održano godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine ”CEI”

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative Miodrag Vuković, učestvovao na zasijedanju

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao je na redovnom godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine „CEI“ i sastanku Opšteg odbor za politička pitanja, koji su održani u periodu od 9. do 11. decembra tekuće godine u Skoplju, u okviru makedonskog predśedavanja ovom inicijativom.

Na ovogodišnjem sastanku Parlamentarne skupštine razgovarano je na teme: „Iseljenička kriza kao globalni problem i izazov: Koliko je realno samo regionalno rješenje (Evropa, CEI, Zapadni Balkan)?“ i „Međupovezivanje CEI regiona u EU kontekstu“. Plenarnoj śednici prethodili su sastanci tri Opšta odbora „CEI-PD“.

Redovno zasijedanje otvorio je predśednik Sobranja Republike Makedonje Trajko Veljanoski, dok su se u nastavku učesnicima obratili između ostalih i Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Makedonije, Ermira Mehmeti, predśednica Odbora za evropske poslove Sobranja Republike Makedonije kao i Margot Klestil Lofler, zamjenica generalnog sekretara „CEI“.

Na zasijedanju je istaknuto da je neophodno iseljeničku krizu posmatrati ne samo kao regionalni, već evropski i globalni problem, pa su s tim u vezi pozvane zemlje članice EU i njihove vlade da preduzmu konkretne mjere kako bi se izašlo iz novonastale situacije. Naglašeno je da se do rješenja može doći prije svega zajedničkim i sinhronizovanim djelovanjem, a da svaki jednostrani potez može izazvati lančanu reakciju i probleme zemljama u regionu. Takođe, istaknuta je neophodnost prepoznavanja razlike između izbjeglica koji napuštaju ratom obuhvaćena područja i ekonomske migranate čiji cilj je prije svega unapređenje kvaliteta života.

Kao jedan od zaključaka sa godišnjeg zasijedanja iskazan je i stav, da će integracije zemalja Zapadnog Balkana u NATO, doprinijeti obezbjeđivanju mira i stabilnosti u regionu i ubrzanju njihovog puta ka članstvu u EU.

Na kraju zasijedanja, jednoglasno je usvojena Završna Deklaracija u kojoj su sumirani zaključci sa održanog zasijedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative.

CEI je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Centralne i Jugoistočne Evrope. Postoji od 1989. godine i danas broji 18 država članica. To su Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.