Odštampajte ovu stranicu
subota, 10. oktobar 2015. 15:12

Drugi dan 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO

Drugog dana 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2015. godini održani su sastanci: Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Političkog komiteta

Tokom sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost u okviru panel diskusije učesnici su vodili raspravu o „Ulozi Norveške u novim inicijativama NATO“ a potom o Nacrtu izvještaja Pododbora o budućnosti sigurnosnih i obrambenih sposobnosti na temu: „NATO Akcioni plan spremnosti: Osiguranje i odvraćanje za bezbjedno okruženje nakon 2014. godine“. Uslijedila je diskusija o nacrtima generalnog izvještaja o „Novom strategijskom konceptu NATO u svijetlu aktuelnih dešavanja“, izvještaja Pododbora za transatlantsku saradnju na temu: „Jačanje transatlantske veze“ kao i preznetacija na temu „Visoki Sjever“.

Početak śednice Političkog komiteta obilježile su diskusije bazirane na prezentacijama o ,,Norveškoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici“ i „Rusiji, Arktiku i promjenama bezbjednosnog ambijenta“. Uslijedilo je razmatranje nacrta generalnog izvještaja na temu „Rusija i Evro-atlantska bezbjednost“, izvještaja Pododbora o NATO partnerskim odnosima o „NATO partnerima širom svijeta“ a diskusija učesnika bila je podstaknuta i prezentacijom na temu „Vanjska i bezbjednosna politika Rusije: Između ambicija i realnosti“.

Sastanak Komiteta za ekonomiju i bezbjednost obilježile su prezentacije o „Aktuelnim promjenama na tržištu nafte i gasa“, „Ukrajinskoj eknomiji“, „Odnosu korupcije i bezbjednosti“ te diskusije učesnika sjednice koje su uslijedile po navedenim temama. Potom, raspravu učesnika podstakli su i nacrti izvještaja Pododbora o transatlantskim ekonomskim odnosima na temu „Finansiranje terorizma“ kao i generalnog izvještaja na temu „Sankcionisanje ekonomije Rusije: Troškovi i učinci“, a potom je pažnja delegata usmjerena na tekst Nacrta izvještaja Pododbora o tranziciji i razvoju o „Stanju ukrajinske ekonomije i perspektivama za njen budući razvoj“.

Rad śednice Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti obilježile su prezentacije na teme „Charlie Hebdo i evropski Jihadism“ i „Sprečavanje terorizma: holistički pristup“. Uslijedilo je razmatranje nacrta izvještaja Pododbora za demokratsko upravljanje: „Bitka za srce i um: Suzbijanje propagandnih napada na Evroatlantsku zajednicu“ i generalnog izvještaja na temu „Izazovi u rješavanju porasta terorizma u zemlji“, a diskusiju učesnika podstakla je i prezentacija na temu „Uloga parlamenata u unapređenju prava žena, mira i bezbjednosti u zemaljama članicama  NATO“.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Mišo Stanišić i Rifat Rastoder.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO biće nastavljeno śutra.

Galerija slika