Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 10. oktobar 2015. 15:12

Drugi dan 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO

Drugog dana 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2015. godini održani su sastanci: Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Političkog komiteta

Tokom sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost u okviru panel diskusije učesnici su vodili raspravu o „Ulozi Norveške u novim inicijativama NATO“ a potom o Nacrtu izvještaja Pododbora o budućnosti sigurnosnih i obrambenih sposobnosti na temu: „NATO Akcioni plan spremnosti: Osiguranje i odvraćanje za bezbjedno okruženje nakon 2014. godine“. Uslijedila je diskusija o nacrtima generalnog izvještaja o „Novom strategijskom konceptu NATO u svijetlu aktuelnih dešavanja“, izvještaja Pododbora za transatlantsku saradnju na temu: „Jačanje transatlantske veze“ kao i preznetacija na temu „Visoki Sjever“.

Početak śednice Političkog komiteta obilježile su diskusije bazirane na prezentacijama o ,,Norveškoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici“ i „Rusiji, Arktiku i promjenama bezbjednosnog ambijenta“. Uslijedilo je razmatranje nacrta generalnog izvještaja na temu „Rusija i Evro-atlantska bezbjednost“, izvještaja Pododbora o NATO partnerskim odnosima o „NATO partnerima širom svijeta“ a diskusija učesnika bila je podstaknuta i prezentacijom na temu „Vanjska i bezbjednosna politika Rusije: Između ambicija i realnosti“.

Sastanak Komiteta za ekonomiju i bezbjednost obilježile su prezentacije o „Aktuelnim promjenama na tržištu nafte i gasa“, „Ukrajinskoj eknomiji“, „Odnosu korupcije i bezbjednosti“ te diskusije učesnika sjednice koje su uslijedile po navedenim temama. Potom, raspravu učesnika podstakli su i nacrti izvještaja Pododbora o transatlantskim ekonomskim odnosima na temu „Finansiranje terorizma“ kao i generalnog izvještaja na temu „Sankcionisanje ekonomije Rusije: Troškovi i učinci“, a potom je pažnja delegata usmjerena na tekst Nacrta izvještaja Pododbora o tranziciji i razvoju o „Stanju ukrajinske ekonomije i perspektivama za njen budući razvoj“.

Rad śednice Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti obilježile su prezentacije na teme „Charlie Hebdo i evropski Jihadism“ i „Sprečavanje terorizma: holistički pristup“. Uslijedilo je razmatranje nacrta izvještaja Pododbora za demokratsko upravljanje: „Bitka za srce i um: Suzbijanje propagandnih napada na Evroatlantsku zajednicu“ i generalnog izvještaja na temu „Izazovi u rješavanju porasta terorizma u zemlji“, a diskusiju učesnika podstakla je i prezentacija na temu „Uloga parlamenata u unapređenju prava žena, mira i bezbjednosti u zemaljama članicama  NATO“.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu 61. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Mišo Stanišić i Rifat Rastoder.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO biće nastavljeno śutra.