Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 11. novembar 2015. 16:54

90. Rose Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO - prvi dan

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Mevludin Nuhodžić učestvuje u radu 90. Rose-Roth seminara, na temu „Evropska budućnost Moldavije: regionalni kontekst i unutrašnji izazovi“, koji se održava u Kišinjevu, Republici Moldaviji.

Prvog dana Seminara, čiji je domaćin Skupština Republike Moldavije, učesnike skupa u svojstvu moderatora pozdravio je član delegacije Moldavije pri PS NATO Dumitru Diacov, a potom su se učesnicima skupa pozdravnim govorima obratili: predsjednik Parlamenta Republike Moldavije Andrian Candu, v.d. predsjednika Vlade Moldavije Gheorghe Breg, potpredsjednik PS NATO Paolo Alli i šef delegacije Švajcarske pri PS NATO Hans Hess. Uslijedila je prezentacija o „Vanjskim i nacionalnim prioritetima bezbjednosne politike Moldavije“ koju je učesnicima predstavila potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova i evropskih integracija Natalia Gherman. Potom se učesnicima skupa uvodnim izlaganjem obratio i bivši evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, predstavnik Međunarodnog savjetodavnog odbora Centralno-evropskog strateškog savjeta Stefan Füle.

Prvom sesijom na temu: „Odnosi Moldavije sa NATO“ moderirao je potpredsjednik PS NATO Paolo Alli, a izlaganje po temi imao je ministar odbrane Moldavije Anatolie Salaru, dok je šef Evroatlantskog i globalnog partnerstva u NATO štabu, James Mackey govorio o „NATO anagažmanu“.

Uslijedila je sesija posvećena „Izgradnji integriteta i demokratskom nadzoru“ kojom je moderirao zamjenik direktora Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF) Philipp Fluri koji je svoje izlaganje posvetio temi „Angažman DCAF-a u Moldaviji“. Potom je, predsjednik Odbora za odbranu, javni red i bezbjednost Parlamenta Moldavije, Veaceslav Untila, govorio o „Parlamentarnom osnaživanju u sektoru bezbjednosti i odbrane“, a bivši ministar odbrane i predstavnik NATO informativno-dokumentacionog centra Viorel Cibotaru učesnicima skupa je predstavio „Status i potencijal reforme zakonodavstva bezbjednosnog sektora u Moldaviji“. Ovom prilikom, delegatima se obratio i viši saradnik u DCAF-u, ambasador Valeri Ratchev izlaganjem na temu „Nezavisni pogled na status i potencijal reforme odbrambenog i bezbjednosnog sektora u Republici Moldaviji“, nakon čega je uslijedilo vrijeme opredijeljeno za diskusiju učesnika.

90. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, čiju realizaciju podržava švajcarska Vlada, sjutra nastavlja rad.

Galerija slika