Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 11. novembar 2015. 16:54

90. Rose Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO - prvi dan

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Mevludin Nuhodžić učestvuje u radu 90. Rose-Roth seminara, na temu „Evropska budućnost Moldavije: regionalni kontekst i unutrašnji izazovi“, koji se održava u Kišinjevu, Republici Moldaviji.

Prvog dana Seminara, čiji je domaćin Skupština Republike Moldavije, učesnike skupa u svojstvu moderatora pozdravio je član delegacije Moldavije pri PS NATO Dumitru Diacov, a potom su se učesnicima skupa pozdravnim govorima obratili: predsjednik Parlamenta Republike Moldavije Andrian Candu, v.d. predsjednika Vlade Moldavije Gheorghe Breg, potpredsjednik PS NATO Paolo Alli i šef delegacije Švajcarske pri PS NATO Hans Hess. Uslijedila je prezentacija o „Vanjskim i nacionalnim prioritetima bezbjednosne politike Moldavije“ koju je učesnicima predstavila potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova i evropskih integracija Natalia Gherman. Potom se učesnicima skupa uvodnim izlaganjem obratio i bivši evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, predstavnik Međunarodnog savjetodavnog odbora Centralno-evropskog strateškog savjeta Stefan Füle.

Prvom sesijom na temu: „Odnosi Moldavije sa NATO“ moderirao je potpredsjednik PS NATO Paolo Alli, a izlaganje po temi imao je ministar odbrane Moldavije Anatolie Salaru, dok je šef Evroatlantskog i globalnog partnerstva u NATO štabu, James Mackey govorio o „NATO anagažmanu“.

Uslijedila je sesija posvećena „Izgradnji integriteta i demokratskom nadzoru“ kojom je moderirao zamjenik direktora Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF) Philipp Fluri koji je svoje izlaganje posvetio temi „Angažman DCAF-a u Moldaviji“. Potom je, predsjednik Odbora za odbranu, javni red i bezbjednost Parlamenta Moldavije, Veaceslav Untila, govorio o „Parlamentarnom osnaživanju u sektoru bezbjednosti i odbrane“, a bivši ministar odbrane i predstavnik NATO informativno-dokumentacionog centra Viorel Cibotaru učesnicima skupa je predstavio „Status i potencijal reforme zakonodavstva bezbjednosnog sektora u Moldaviji“. Ovom prilikom, delegatima se obratio i viši saradnik u DCAF-u, ambasador Valeri Ratchev izlaganjem na temu „Nezavisni pogled na status i potencijal reforme odbrambenog i bezbjednosnog sektora u Republici Moldaviji“, nakon čega je uslijedilo vrijeme opredijeljeno za diskusiju učesnika.

90. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO, čiju realizaciju podržava švajcarska Vlada, sjutra nastavlja rad.