Odštampajte ovu stranicu
utorak, 10. februar 2015. 11:00

Potpredsjednik Mustafić učestvovao na sastanku Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju „SEECP“

Reforma pravosuđa važan preduslov za evroatlantske integracije

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i član stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – „SEECP“- Suljo Mustafić, učestvovao je u radu Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju, održanom u Istanbulu.

Razgovarano je o temama: „Regionalna saradnja: Mogućnosti za saradnju u oblasti pravde“, "Pravni status izbjeglica: Sirijske izbjeglice u Turskoj" i "Međunarodna pravosudna saradnja u sprječavanju prekograničnog organizovanog kriminala".

Potpredsjednik Mustafić je tokom rasprave o mogućnostima saradnje u oblasti pravosuđa, istakao važnost unapređenja zakonodavnog okvira, naglasivši da je to samo preduslov ali ne i konačno rješenje, jer je neophodan intenzivan rad i dosljedna primjena kako bi se ostvarili očekivani i odgovarajući rezultati. Mustafić je dodao, da se radi o zajedničkim izazovima zemalja regiona, na putu ka NATO i integraciji u Evropsku uniju.

Osnovni zahtjevi u integracijama  u oblasti reforme pravosuđa, kojima treba težiti jesu da ono postane  nezavisno, efikasno, profesionalno i odgovorno. Ovakvo pravosuđe temelj je zdravog društva, koje obezbjeđuje  primjenu zakona i zaštitu prava građana. Svaka država ima svoj sistem pravosuđa i ne postoji jedinstveni model koji bi se mogao preuzeti i primijeniti na sve države, ali je zato potrebno stvoriti sistem koji će omogućiti djelotvorno sprovođenje zakona - kazao je Mustafić

Potpredsjednik Mustafić imao je i odvojeni  zvanični susret sa potpredsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske g-dinom Sadikom Jakutom (Sadik Yakut). Tom prilikom istaknuta je bliska i prijateljska saradnja Crne Gore i Republike Turske koja se ostvaruje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Našu saradnju ćemo unapređivati, jer je to u obostranom interesu, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru regionalnih inicijativa - kazao je potpredsjednik Jakut.

Potpredsjednik Mustafić je iskazao zahvalnost za političku podršku koju na polju NATO intregracija Turska pruža Crnoj Gori, kao i kroz  ekonomska ulaganja, kulturnu razmjenu i posebno kroz projekte razvojne agencije „TIKA“.

Značajna spona saradnje između naših država su iseljenici iz Crne Gore koji žive širom Turske, i koji doprinose jačanju naših veza na društvenom  i ekonomskom polju- kazao je Mustafić.

Dvodnevni sastanak Opšteg odbora, završen je usvajanjem izvještaja i Rezolucije u kojoj su sadržani zaključci sa sastanka održanog u Istanbulu 9. i 10. februara.

Galerija slika