Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 10. februar 2015. 11:00

Potpredsjednik Mustafić učestvovao na sastanku Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju „SEECP“

Reforma pravosuđa važan preduslov za evroatlantske integracije

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i član stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – „SEECP“- Suljo Mustafić, učestvovao je u radu Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju, održanom u Istanbulu.

Razgovarano je o temama: „Regionalna saradnja: Mogućnosti za saradnju u oblasti pravde“, "Pravni status izbjeglica: Sirijske izbjeglice u Turskoj" i "Međunarodna pravosudna saradnja u sprječavanju prekograničnog organizovanog kriminala".

Potpredsjednik Mustafić je tokom rasprave o mogućnostima saradnje u oblasti pravosuđa, istakao važnost unapređenja zakonodavnog okvira, naglasivši da je to samo preduslov ali ne i konačno rješenje, jer je neophodan intenzivan rad i dosljedna primjena kako bi se ostvarili očekivani i odgovarajući rezultati. Mustafić je dodao, da se radi o zajedničkim izazovima zemalja regiona, na putu ka NATO i integraciji u Evropsku uniju.

Osnovni zahtjevi u integracijama  u oblasti reforme pravosuđa, kojima treba težiti jesu da ono postane  nezavisno, efikasno, profesionalno i odgovorno. Ovakvo pravosuđe temelj je zdravog društva, koje obezbjeđuje  primjenu zakona i zaštitu prava građana. Svaka država ima svoj sistem pravosuđa i ne postoji jedinstveni model koji bi se mogao preuzeti i primijeniti na sve države, ali je zato potrebno stvoriti sistem koji će omogućiti djelotvorno sprovođenje zakona - kazao je Mustafić

Potpredsjednik Mustafić imao je i odvojeni  zvanični susret sa potpredsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske g-dinom Sadikom Jakutom (Sadik Yakut). Tom prilikom istaknuta je bliska i prijateljska saradnja Crne Gore i Republike Turske koja se ostvaruje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Našu saradnju ćemo unapređivati, jer je to u obostranom interesu, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru regionalnih inicijativa - kazao je potpredsjednik Jakut.

Potpredsjednik Mustafić je iskazao zahvalnost za političku podršku koju na polju NATO intregracija Turska pruža Crnoj Gori, kao i kroz  ekonomska ulaganja, kulturnu razmjenu i posebno kroz projekte razvojne agencije „TIKA“.

Značajna spona saradnje između naših država su iseljenici iz Crne Gore koji žive širom Turske, i koji doprinose jačanju naših veza na društvenom  i ekonomskom polju- kazao je Mustafić.

Dvodnevni sastanak Opšteg odbora, završen je usvajanjem izvještaja i Rezolucije u kojoj su sadržani zaključci sa sastanka održanog u Istanbulu 9. i 10. februara.