Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 12. jun 2016. 14:37

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na zasijedanju Parlamentarne skupštine SEECP

Sofija, 10. i 11. jun 2016. godine

Članica stalne Delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi  Žana Filipović i zamjenica člana Snežana Jonica, učestvovale su na sastancima opštih odbora, Stalnog odbora i Plenarnoj sesiji „PS SEECP", koji su održani u Sofiji 10. i 11. juna, u okviru predsjedavanja Republike Bugarske ovom inicijativom.

Ovogodišnja plenarna sesija „PS SEECP“, kojom je predsjedavala predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske g-đa Cecka Cačeva (Tsetska Tsacheva), bila je posvećena temi: „20 godina SEECP-a: Region, nove realnosti i zajedničke perspektive“.

Na plenarnoj sesiji, kroz učešće predstavnika zemalja članica, istaknuta su najvažnija dostignuća ove regionalne inicijative u prethodne dvije decenije, pa je u tom smislu kao posebno važno naglašeno, da se formiranjem Parlamentarne skupštine SEECP u maju 2014. godine saradnja država regiona podigla na značajno veći nivo. Istaknuto je takođe i očekivanje, da će u skorijem periodu doći do dogovora oko uspostavljanja stalnog Sekretarijata PS SEECP, što bi dalo dodatan podstrek radu Parlamentarne skupštine.

Na skupu su, između ostalih učestvovali i Milan Brglez. predsjednik Parlamenta Slovenije, Kadri Veseli, predsjednik Skupštine Republike Kosova, Trajko Veljanoski, predsjednik Narodnog Sobranja Republike Makedonije, Ajše Nur Bahčekapili (Ayşe Nur Bahçekapili), potpredsjednica Velike Narodne Skupštine Republike Turske i Bariša Čolak, potpredsjednik Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Na Plenarnoj sesiji usvojena je Završna deklaracija kao i program rada Parlamentarne skupštine SEECP za predstojeći, jednogodišnji period, tokom predsjedavanja Republike Hrvatske.

Prethodno, na sastancima Opšteg odbora za ekonomiju infrastrukturu i energetiku, Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju i Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, nauku i istraživanje, dogovorene su teme sledećih sastanaka odbora i razmatrane kandidature Republike Turske, Republike Srbije i Republike Kosova za predsjedavanje ovim tijelima.

Na sastanku Stalnog odbora SEECP, nije usvojen predlog predstavnika stalne delegacije Narodne Skupštine Republike Bugarske da se formira Ad-hoc ekspertska grupa koja bi se bavila pitanjima pravnog statusa i budžeta budućeg Sekretarijata PS SEECP.

Sledeći sastanak Parlamentarne skupštine SEECP biće održan u Zagrebu, tokom 2017. godine.

Galerija slika