Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 12. jun 2016. 14:37

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na zasijedanju Parlamentarne skupštine SEECP

Sofija, 10. i 11. jun 2016. godine

Članica stalne Delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi  Žana Filipović i zamjenica člana Snežana Jonica, učestvovale su na sastancima opštih odbora, Stalnog odbora i Plenarnoj sesiji „PS SEECP", koji su održani u Sofiji 10. i 11. juna, u okviru predsjedavanja Republike Bugarske ovom inicijativom.

Ovogodišnja plenarna sesija „PS SEECP“, kojom je predsjedavala predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske g-đa Cecka Cačeva (Tsetska Tsacheva), bila je posvećena temi: „20 godina SEECP-a: Region, nove realnosti i zajedničke perspektive“.

Na plenarnoj sesiji, kroz učešće predstavnika zemalja članica, istaknuta su najvažnija dostignuća ove regionalne inicijative u prethodne dvije decenije, pa je u tom smislu kao posebno važno naglašeno, da se formiranjem Parlamentarne skupštine SEECP u maju 2014. godine saradnja država regiona podigla na značajno veći nivo. Istaknuto je takođe i očekivanje, da će u skorijem periodu doći do dogovora oko uspostavljanja stalnog Sekretarijata PS SEECP, što bi dalo dodatan podstrek radu Parlamentarne skupštine.

Na skupu su, između ostalih učestvovali i Milan Brglez. predsjednik Parlamenta Slovenije, Kadri Veseli, predsjednik Skupštine Republike Kosova, Trajko Veljanoski, predsjednik Narodnog Sobranja Republike Makedonije, Ajše Nur Bahčekapili (Ayşe Nur Bahçekapili), potpredsjednica Velike Narodne Skupštine Republike Turske i Bariša Čolak, potpredsjednik Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Na Plenarnoj sesiji usvojena je Završna deklaracija kao i program rada Parlamentarne skupštine SEECP za predstojeći, jednogodišnji period, tokom predsjedavanja Republike Hrvatske.

Prethodno, na sastancima Opšteg odbora za ekonomiju infrastrukturu i energetiku, Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju i Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, nauku i istraživanje, dogovorene su teme sledećih sastanaka odbora i razmatrane kandidature Republike Turske, Republike Srbije i Republike Kosova za predsjedavanje ovim tijelima.

Na sastanku Stalnog odbora SEECP, nije usvojen predlog predstavnika stalne delegacije Narodne Skupštine Republike Bugarske da se formira Ad-hoc ekspertska grupa koja bi se bavila pitanjima pravnog statusa i budžeta budućeg Sekretarijata PS SEECP.

Sledeći sastanak Parlamentarne skupštine SEECP biće održan u Zagrebu, tokom 2017. godine.