Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 04. septembar 2014. 00:00

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu govorio na otvaranju Obuke o ljudskim pravima za pripadnike Vojske Crne Gore

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić, govorio je danas u Danilovgradu na otvaranju Obuke o ljudskim pravima za pripadnike Vojske Crne Gore, koji će biti angažovani u međunarodnim misijama.

U uvodnom obraćanju, Nuhodžić je istakao da poštovanje i zaštita ljudskih prava pripadnika Vojske i policije Crne Gore, kao i  poštovanje i zaštita prava onih nad kojima se sprovode pojedina ovlašćenja u izvršavanju misija i zadataka, predstavlja osnovni uslov daljoj izgradnji mira i stabilnosti kako u regionu, tako i u svijetu, te permanentni zadatak u radu nadležnih institucija u ovoj oblasti. 

U nastavku je apostrofirao da je Odbor za bezbjednost i odbranu, pored drugih zakonskih rješenja koja regulišu ovu materiju, donoseći i sprovodeći Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane ugradio instrumente aktivnog djelovanja na ovom polju, uz puno uvažavanje Ustava Crne Gore, kao i OEBS-ovog Kodeksa ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti.

„Dajući punu podršku ovom projektu, mogu da kažem da će Skupština Crne Gore i Odbor za bezbjednost i odbranu, kao njeno nadležno radno tijelo, u svom daljem radu, koristeći zakonske mehanizme i praksu dobre saradnje, nastaviti da prati sa posebnom  pažnjom poštovanje ljudskih prava pripadnika Vojske i policije Crne Gore, kao neophodnog i važnog uslova dalje reforme sektora bezbjednosti i odbrane. Istovremeno očekujem, uz našu punu podršku, da će ova vrsta obuke prerasti u redovan trening, kako učesnika u međunarodnim misijama, tako i redovnog sastava Vojske i Policije. Postizanje takvog standarda u ovoj oblasti doprinijeće i uspješnijoj i efikasnijoj demokratskoj kontroli i nadzoru sektora bezbjednosti i odbrane“, zaključio je Nuhodžić.

Pored predśednika Odbora za bezbjednost i odbranu, učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili i šefica Misije OEBS u Crnoj Gori ambasadorka Janina Hrebičkova, državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Bojan Šarkić, i savjetnik za ljudska prava u OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Varšavi Oyvind Hoyen. 

U fokusu dvodnevnog treninga, koji vode međunarodni i domaći eksperti, a koji organizuju Misija OEBS u Crnoj Gori i Ministarstvo odbrane jesu ljudska prava i obaveze pripadnika oružanih snaga prije njihovog angažovanja u međunarodnim misijama i multilateralnim snagama.

Galerija slika