Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 04. septembar 2014. 00:00

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu govorio na otvaranju Obuke o ljudskim pravima za pripadnike Vojske Crne Gore

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić, govorio je danas u Danilovgradu na otvaranju Obuke o ljudskim pravima za pripadnike Vojske Crne Gore, koji će biti angažovani u međunarodnim misijama.

U uvodnom obraćanju, Nuhodžić je istakao da poštovanje i zaštita ljudskih prava pripadnika Vojske i policije Crne Gore, kao i  poštovanje i zaštita prava onih nad kojima se sprovode pojedina ovlašćenja u izvršavanju misija i zadataka, predstavlja osnovni uslov daljoj izgradnji mira i stabilnosti kako u regionu, tako i u svijetu, te permanentni zadatak u radu nadležnih institucija u ovoj oblasti. 

U nastavku je apostrofirao da je Odbor za bezbjednost i odbranu, pored drugih zakonskih rješenja koja regulišu ovu materiju, donoseći i sprovodeći Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane ugradio instrumente aktivnog djelovanja na ovom polju, uz puno uvažavanje Ustava Crne Gore, kao i OEBS-ovog Kodeksa ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti.

„Dajući punu podršku ovom projektu, mogu da kažem da će Skupština Crne Gore i Odbor za bezbjednost i odbranu, kao njeno nadležno radno tijelo, u svom daljem radu, koristeći zakonske mehanizme i praksu dobre saradnje, nastaviti da prati sa posebnom  pažnjom poštovanje ljudskih prava pripadnika Vojske i policije Crne Gore, kao neophodnog i važnog uslova dalje reforme sektora bezbjednosti i odbrane. Istovremeno očekujem, uz našu punu podršku, da će ova vrsta obuke prerasti u redovan trening, kako učesnika u međunarodnim misijama, tako i redovnog sastava Vojske i Policije. Postizanje takvog standarda u ovoj oblasti doprinijeće i uspješnijoj i efikasnijoj demokratskoj kontroli i nadzoru sektora bezbjednosti i odbrane“, zaključio je Nuhodžić.

Pored predśednika Odbora za bezbjednost i odbranu, učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili i šefica Misije OEBS u Crnoj Gori ambasadorka Janina Hrebičkova, državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Bojan Šarkić, i savjetnik za ljudska prava u OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Varšavi Oyvind Hoyen. 

U fokusu dvodnevnog treninga, koji vode međunarodni i domaći eksperti, a koji organizuju Misija OEBS u Crnoj Gori i Ministarstvo odbrane jesu ljudska prava i obaveze pripadnika oružanih snaga prije njihovog angažovanja u međunarodnim misijama i multilateralnim snagama.