Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 01. jul 2015. 17:28

U Garmiš-Partenkirhenu završen seminar “Transnacionalni bezbjednosni izazovi u 21. vijeku: uloga parlamenta”

U radu skupa učestvovali zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Snežana Jonica i član Odbora Obrad Mišo Stanišić

Zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Snežana Jonica i član Odbora Obrad Mišo Stanišić učestvovali su na seminaru za poslanike na temu „Transnacionalni bezbjednosni izazovi u 21. vijeku: uloga parlamenta“ održanom 30. juna i 1. jula 2015. godine u Garmiš-Partenkirhenu.

Na skupu, koji je organizovao Džordž Maršal – Evropski centar za bezbjednosne studije, između ostalog, bilo je riječi o savremenim bezbjednosnim izazovima, te mehanizmima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu za blagovremeno djelovanje u pravcu borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ilegalne trgovine, korupcije i terorizma. Takođe, u nastavku je posebna pažnja bila posvećena i pitanju uloge parlamenta u reformi sektora bezbjednosti i odbrane, stanju na polju energetske bezbjednosti, te konceptu vladavine prava i dobrog upravljanja u ovoj oblasti.

U okviru panela o ulozi parlamenata u pogledu primjene principa rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti i odbrane govorila je zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Snežana Jonica i, u svom izlaganju, predstavila realizovane aktivnosti na planu sprovođenja Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 u Crnoj Gori, ukazavši na ostvarene pomake u datom pravcu ali i na iskustvo u posljednjim decenijama, kada se svijet suočava sa velikim brojem kriza i sukoba u kojima se bilježi sve veći broj civilnih žrtava. Imajući u vidu navedeno, kao i druge faktore koji utiču na sve češća kršenja ljudskih prava širom svijeta, a podsjetivši da u oružanim sukobima danas skoro 90% žrtava čine civili, najprije žene i djeca, poslanica Jonica je apostrofirala važnost aktivnog angažmana i sveobuhvatnog pristupa na nacionalnom nivou u primjeni principa propisanih Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325. Takođe, ukazala je na važnost unapređenja i razvoja regionalne i međunarodne saradnje parlamenata na datom planu.

Pored poslanika Skupštine Crne Gore u radu skupa učestvovali su predstavnici parlamenata Estonije, Jermenije, Kosova, Letonije, Litvanije, Makedonije i Moldavije.

Galerija slika