Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 01. jul 2015. 17:28

U Garmiš-Partenkirhenu završen seminar “Transnacionalni bezbjednosni izazovi u 21. vijeku: uloga parlamenta”

U radu skupa učestvovali zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Snežana Jonica i član Odbora Obrad Mišo Stanišić

Zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Snežana Jonica i član Odbora Obrad Mišo Stanišić učestvovali su na seminaru za poslanike na temu „Transnacionalni bezbjednosni izazovi u 21. vijeku: uloga parlamenta“ održanom 30. juna i 1. jula 2015. godine u Garmiš-Partenkirhenu.

Na skupu, koji je organizovao Džordž Maršal – Evropski centar za bezbjednosne studije, između ostalog, bilo je riječi o savremenim bezbjednosnim izazovima, te mehanizmima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu za blagovremeno djelovanje u pravcu borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ilegalne trgovine, korupcije i terorizma. Takođe, u nastavku je posebna pažnja bila posvećena i pitanju uloge parlamenta u reformi sektora bezbjednosti i odbrane, stanju na polju energetske bezbjednosti, te konceptu vladavine prava i dobrog upravljanja u ovoj oblasti.

U okviru panela o ulozi parlamenata u pogledu primjene principa rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti i odbrane govorila je zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Snežana Jonica i, u svom izlaganju, predstavila realizovane aktivnosti na planu sprovođenja Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 u Crnoj Gori, ukazavši na ostvarene pomake u datom pravcu ali i na iskustvo u posljednjim decenijama, kada se svijet suočava sa velikim brojem kriza i sukoba u kojima se bilježi sve veći broj civilnih žrtava. Imajući u vidu navedeno, kao i druge faktore koji utiču na sve češća kršenja ljudskih prava širom svijeta, a podsjetivši da u oružanim sukobima danas skoro 90% žrtava čine civili, najprije žene i djeca, poslanica Jonica je apostrofirala važnost aktivnog angažmana i sveobuhvatnog pristupa na nacionalnom nivou u primjeni principa propisanih Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325. Takođe, ukazala je na važnost unapređenja i razvoja regionalne i međunarodne saradnje parlamenata na datom planu.

Pored poslanika Skupštine Crne Gore u radu skupa učestvovali su predstavnici parlamenata Estonije, Jermenije, Kosova, Letonije, Litvanije, Makedonije i Moldavije.