Odštampajte ovu stranicu
utorak, 06. oktobar 2015. 15:55

Predstavljanje Studije OEBS-a o nacionalnim akcionim planovima za sprovođenje Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a

Na otvaranju skupa govorili su predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić govorili su na predstavljanju Studije OEBS-a o nacionalnim akcionim planovima za sprovođenje Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, održanom danas u Podgorici. 

U uvodnom obraćanju, predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost naglasila je da će Crna Gora, usvajanjem Akcionog plana i primjenom Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija „Žene, mir i bezbjednost“, potvrditi namjeru da aktivno doprinosi procesima izgradnje mira, stabilnosti i bezbjednosti, prije svega u svom neposrednom okruženju odnosno regionu Jugoistočne Evrope, zatim u Evropi, kroz sveobuhvatan proces evropskih integracija, i u svijetu, svojim učešćem u operacijama podrške miru.

„Opredjeljujući se za put evropskih i evroatlantskih integracija, kao okvir za ukupni demokratski i ekonomski razvoj zemlje, naša je obaveza da u narednom periodu mijenjamo crnogorski institucionalni okvir i prilagođavamo naš sistem onom nivou razvoja i rodne ravnopravnosti, koji će državi obezbijediti kvalitetniji i brži put. Očigledno je da ćemo se u procesu pridurženja suočiti i sa izazovom da promijenimo percepciju muškaraca i žena o sistemu bezbjednosti, kojoj će doprinijeti i valjano definisanje mjesta i uloge žene u tom sistemu“, ukazala je Drobnjak.

U svom obraćanju, predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić je istakao da društva koja rade na osnaživanju pozicije žena, naročito u sektoru odbrane i bezbjednosti, djelima pokazuju privrženost principu poštovanja i zaštite ljudskih prava, i koriste sav svoj potencijal u cilju ostvarivanja političkog, ekonomskog i svakog drugog razvoja.

U nastavku je apostrofirao da će Odbor za bezbjednost i odbranu u kontinuitetu nastaviti da pruža podršku svim inicijativama i projektima koji imaju za cilj edukaciju i širenje svijesti o važnosti ovog pitanja, te iznalaženje boljih modela za primjenu međunarodnih standarda, upravo u svrhu obezbjeđenja većeg učešća i zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja, te usmjeravanja pažnje na specifične potrebe i zaštitu žena i djevojaka u sukobima i uključivanja rodne perspektive u postkonfliktnim procesima. „Takođe, nastavićemo da, u okviru svojih nadležnosti, posebnu pažnju posvećujemo praćenju aktivnosti organa i institucija nad kojima sprovodimo parlamentarni nadzor, a koje su preduzeli na planu implemetacije Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i aktivno promovišemo vrijednosti i principe sadržane u navedenom dokumentu, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu“, zaključio je Nuhodžić.

Pored predstavnika Skupštine Crne Gore, učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili/e i šefica Misije OEBS u Crnoj Gori ambasadorka Janina Hrebičkova, viša savjetnica za rodnu ravnopravnost u OEBS-u ambasadorka Miroslava Beham, ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Suad Numanović. U radu skupa učestvovali/e su predstavnici/e predstavnici/e institucija iz zemlje i regiona, kao i predstavnici/e civilnog sektora koji u svom radu tretiraju predmetnu tematiku.

Navedenu Studiju, koja sadrži analizu 27 nacionalnih akcionih planova za implementaciju Rezolucije 1325 u zemljama OEBS-a, objavio je Generalni sekretarijat ove organizacije.

Galerija slika