Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 06. oktobar 2015. 15:55

Predstavljanje Studije OEBS-a o nacionalnim akcionim planovima za sprovođenje Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a

Na otvaranju skupa govorili su predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić govorili su na predstavljanju Studije OEBS-a o nacionalnim akcionim planovima za sprovođenje Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, održanom danas u Podgorici. 

U uvodnom obraćanju, predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost naglasila je da će Crna Gora, usvajanjem Akcionog plana i primjenom Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija „Žene, mir i bezbjednost“, potvrditi namjeru da aktivno doprinosi procesima izgradnje mira, stabilnosti i bezbjednosti, prije svega u svom neposrednom okruženju odnosno regionu Jugoistočne Evrope, zatim u Evropi, kroz sveobuhvatan proces evropskih integracija, i u svijetu, svojim učešćem u operacijama podrške miru.

„Opredjeljujući se za put evropskih i evroatlantskih integracija, kao okvir za ukupni demokratski i ekonomski razvoj zemlje, naša je obaveza da u narednom periodu mijenjamo crnogorski institucionalni okvir i prilagođavamo naš sistem onom nivou razvoja i rodne ravnopravnosti, koji će državi obezbijediti kvalitetniji i brži put. Očigledno je da ćemo se u procesu pridurženja suočiti i sa izazovom da promijenimo percepciju muškaraca i žena o sistemu bezbjednosti, kojoj će doprinijeti i valjano definisanje mjesta i uloge žene u tom sistemu“, ukazala je Drobnjak.

U svom obraćanju, predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić je istakao da društva koja rade na osnaživanju pozicije žena, naročito u sektoru odbrane i bezbjednosti, djelima pokazuju privrženost principu poštovanja i zaštite ljudskih prava, i koriste sav svoj potencijal u cilju ostvarivanja političkog, ekonomskog i svakog drugog razvoja.

U nastavku je apostrofirao da će Odbor za bezbjednost i odbranu u kontinuitetu nastaviti da pruža podršku svim inicijativama i projektima koji imaju za cilj edukaciju i širenje svijesti o važnosti ovog pitanja, te iznalaženje boljih modela za primjenu međunarodnih standarda, upravo u svrhu obezbjeđenja većeg učešća i zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja, te usmjeravanja pažnje na specifične potrebe i zaštitu žena i djevojaka u sukobima i uključivanja rodne perspektive u postkonfliktnim procesima. „Takođe, nastavićemo da, u okviru svojih nadležnosti, posebnu pažnju posvećujemo praćenju aktivnosti organa i institucija nad kojima sprovodimo parlamentarni nadzor, a koje su preduzeli na planu implemetacije Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i aktivno promovišemo vrijednosti i principe sadržane u navedenom dokumentu, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu“, zaključio je Nuhodžić.

Pored predstavnika Skupštine Crne Gore, učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili/e i šefica Misije OEBS u Crnoj Gori ambasadorka Janina Hrebičkova, viša savjetnica za rodnu ravnopravnost u OEBS-u ambasadorka Miroslava Beham, ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Suad Numanović. U radu skupa učestvovali/e su predstavnici/e predstavnici/e institucija iz zemlje i regiona, kao i predstavnici/e civilnog sektora koji u svom radu tretiraju predmetnu tematiku.

Navedenu Studiju, koja sadrži analizu 27 nacionalnih akcionih planova za implementaciju Rezolucije 1325 u zemljama OEBS-a, objavio je Generalni sekretarijat ove organizacije.