Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 19. oktobar 2015. 08:00

Održana 46. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Odbor za bezbjednost i odbranu je na 46. śednici usvojio sljedeće zaključke:

1. Odbor je povodom razmatranja aktuelne bezbjednosne situacije u vezi sa višednevnim protestima u Podgorici, na temelju sprovedenog parlamentarnog nadzora i upoznavanja sa mjerama i radnjama preduzetim s tim u vezi, iskazao punu podršku svim nadležnim državnim organima u sprovođenju zakonom utvrđenih nadležnosti sa ciljem zaštite Ustavom zagarantovanih demokratskih vrijednosti Crne Gore, integriteta, slobode i imovine svakog građanina.
2. Odbor od subjekata parlamentarnog nadzora zahtijeva preispitivanje, u propisima utvrđenoj proceduri, zakonitosti određenih preduzetih mjera i radnji pojedinaca, u cilju utvrđivanja eventualnih prekoračenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja i sankcionisanje počinilaca.
3. Odbor od državnog tužilaštva očekuje da pruži institucionalni odgovor i u najkraćem roku da pravnu ocjenu događanja koji za posljedicu imaju više povrijeđenih pripadnika policije, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štete sa ciljem zaštite ustavnog poretka i vladavine prava.
4. Odbor poziva sve političke subjekte da povodom otvorenih političkih pitanja intenziviraju dijalog u okviru nadležnih institucija sa ciljem smanjenja tenzija i očuvanja mira i stabilnosti u Crnoj Gori.

Galerija slika