Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 19. oktobar 2015. 08:00

Održana 46. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Odbor za bezbjednost i odbranu je na 46. śednici usvojio sljedeće zaključke:

1. Odbor je povodom razmatranja aktuelne bezbjednosne situacije u vezi sa višednevnim protestima u Podgorici, na temelju sprovedenog parlamentarnog nadzora i upoznavanja sa mjerama i radnjama preduzetim s tim u vezi, iskazao punu podršku svim nadležnim državnim organima u sprovođenju zakonom utvrđenih nadležnosti sa ciljem zaštite Ustavom zagarantovanih demokratskih vrijednosti Crne Gore, integriteta, slobode i imovine svakog građanina.
2. Odbor od subjekata parlamentarnog nadzora zahtijeva preispitivanje, u propisima utvrđenoj proceduri, zakonitosti određenih preduzetih mjera i radnji pojedinaca, u cilju utvrđivanja eventualnih prekoračenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja i sankcionisanje počinilaca.
3. Odbor od državnog tužilaštva očekuje da pruži institucionalni odgovor i u najkraćem roku da pravnu ocjenu događanja koji za posljedicu imaju više povrijeđenih pripadnika policije, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štete sa ciljem zaštite ustavnog poretka i vladavine prava.
4. Odbor poziva sve političke subjekte da povodom otvorenih političkih pitanja intenziviraju dijalog u okviru nadležnih institucija sa ciljem smanjenja tenzija i očuvanja mira i stabilnosti u Crnoj Gori.