Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 14. decembar 2015. 12:27

Završena 50. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Razmotren Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu

Na danas održanom nastavku 50. śednice Odbor za odbranu i bezbjednost je uz prisustvo predstavnika predlagača zakona i predstavnika potrošačkih jedinica iz sektora bezbjednosti i odbrane razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost, posvetivši posebnu pažnju realizaciji aktivnosti institucija u ovoj oblasti, i potrebnim sredstvima za njihovo djelotvorno sprovođenje u predstojećoj 2016.godini.

Nakon sprovedene sveobuhvatne rasprave, Odbor je, između ostalog konstatovao da su sredstva za potrošačke jedinice u sektoru bezbjednosti i odbrane u Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu realno utvrđena i ocijenio da omogućavaju realizaciju planiranih aktivnosti i postupanje u skladu sa utvrđenim nadležnostima. Odbor je pozitivnim ocijenio postojeći trend povećanja planiranog iznosa sredstava za predmetnu oblast, ukazavši pritom na važnost opremanja i modernizacije saglasno utvrđenim standardima, te permanentnog jačanja kadrovskih i materijalnih kapaciteta u navedenom sektoru u skladu sa NATO standardima i postizanju pune interoperabilnosti odbrambeno bezbjednosnog sektora.

Odbor je, takođe, ocijenio važnim razmatranje mogućnosti u pravcu iznalaženja rješenja za osavremenjivanje Avio-helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Posebno uvažavajući značaj preventivnog djelovanja u pravcu umanjenja rizika od požara, Odbor je ukazao na neophodnost opredjeljivanja dodatnih finansijskih sredstava za nabavku aviona za gašenje požara u odnosu na sredstva predložena za potrošačku jedinicu Ministarstvo unutrašnjih poslova za 2016. godinu.

Nakon sprovedene sveobuhvatne rasprave, Odbor je većinom glasova usvojio Mišljenje da su sredstva za potrošačke jedinice u sektoru bezbjednosti i odbrane u Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu realno utvrđena, te da omogućavaju postupanje u skladu sa utvrđenim nadležnostima.

U pogledu inicijative Savjeta za građansku kontrolu rada policije koju je proslijedio Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, akt br. 00-63-7/15-95/10 od 8. decembra 2015. godine, a uvažavajući sadržaj obrazloženja u pravcu povećanja predloženog budžeta u cilju snaženja programske aktivnosti, vidljivosti, dostupnosti građanima i transparentnosti rada ovog tijela, Odbor je iznijeti predlog ocijenio opravdanim i cjelishodnim. 

Galerija slika