Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. decembar 2015. 12:27

Završena 50. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Razmotren Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu

Na danas održanom nastavku 50. śednice Odbor za odbranu i bezbjednost je uz prisustvo predstavnika predlagača zakona i predstavnika potrošačkih jedinica iz sektora bezbjednosti i odbrane razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost, posvetivši posebnu pažnju realizaciji aktivnosti institucija u ovoj oblasti, i potrebnim sredstvima za njihovo djelotvorno sprovođenje u predstojećoj 2016.godini.

Nakon sprovedene sveobuhvatne rasprave, Odbor je, između ostalog konstatovao da su sredstva za potrošačke jedinice u sektoru bezbjednosti i odbrane u Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu realno utvrđena i ocijenio da omogućavaju realizaciju planiranih aktivnosti i postupanje u skladu sa utvrđenim nadležnostima. Odbor je pozitivnim ocijenio postojeći trend povećanja planiranog iznosa sredstava za predmetnu oblast, ukazavši pritom na važnost opremanja i modernizacije saglasno utvrđenim standardima, te permanentnog jačanja kadrovskih i materijalnih kapaciteta u navedenom sektoru u skladu sa NATO standardima i postizanju pune interoperabilnosti odbrambeno bezbjednosnog sektora.

Odbor je, takođe, ocijenio važnim razmatranje mogućnosti u pravcu iznalaženja rješenja za osavremenjivanje Avio-helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Posebno uvažavajući značaj preventivnog djelovanja u pravcu umanjenja rizika od požara, Odbor je ukazao na neophodnost opredjeljivanja dodatnih finansijskih sredstava za nabavku aviona za gašenje požara u odnosu na sredstva predložena za potrošačku jedinicu Ministarstvo unutrašnjih poslova za 2016. godinu.

Nakon sprovedene sveobuhvatne rasprave, Odbor je većinom glasova usvojio Mišljenje da su sredstva za potrošačke jedinice u sektoru bezbjednosti i odbrane u Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu realno utvrđena, te da omogućavaju postupanje u skladu sa utvrđenim nadležnostima.

U pogledu inicijative Savjeta za građansku kontrolu rada policije koju je proslijedio Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, akt br. 00-63-7/15-95/10 od 8. decembra 2015. godine, a uvažavajući sadržaj obrazloženja u pravcu povećanja predloženog budžeta u cilju snaženja programske aktivnosti, vidljivosti, dostupnosti građanima i transparentnosti rada ovog tijela, Odbor je iznijeti predlog ocijenio opravdanim i cjelishodnim.