Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 16. decembar 2013. 15:31

Održana 40. śednica Odbora za ekonomiju, finasije i budžet

Razmotreni predlozi finansijskih planova sa planovima rada nezavisnih regulatornih tijela za 2014. godinu i podržan Predlog zakona o izmjenam i dopunama Zakona o igrama na sreću

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je na današnjoj śednici odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da usvoji predloge finansijskih planova sa planovima rada nezavisnih regulatornih tijela za 2014. godinu i to: Komisije za hartije od vrijednosti, Agencije za nadzor osiguranja, Regulatorne agencije za energetiku, Agencije za ljekove i medicinska sredstva, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Agencije za elektronske medije.

Takođe, ukazano je na mogućnost podnošenja amandmana na predložene finansijske planove.

Odbor se, u skladu sa članom 71 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, upoznao sa Finansijskim planom Centralne banke Crne Gore za 2014. godinu.

Odbor je, takođe, odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o igrama na sreću koji je podnio poslanik Branko Radulović, sa dva amandmana predlagača.

U odnosu na šest amandmana na Predlog zakona o otpisu kamate na poreske i carinske obaveze, koje su podnijeli poslanici: Srđan Milić, Velizar Kaluđerović i Aleksandar Damjanović, Odbor je uz saglasnost predstavnika prredlagača podržao amandmane 1, 3, 4 i 6, od kojih amandmane 3, 4 i 6 u izmijenjenoj formulaciji, tako da isti postaju sastavni dio Predloga zakona.  Amandmani 2 i 5, nijesu dobili podršku Odbora.

Odbor je razmotrio i pet amandmana na Predlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koje su podnijeli poslanici Zoran Jelić, Zoran Vukčević, Rešid Adrović, Filip Vukovićm, Zorica Kovačević i Marta Šćepanović. Odbor je, uz saglasnost predstavnika predlagača, konstatovao da navedeni amandmani postaju sastavni dio Predloga zakona.

Odbor je, takođe, razmotrio i dva amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na premije osiguranja, koji je podnio poslanik Aleksandar Damjanović. Imajući u vidu da je predlagač amandmana ujedno i predlagač Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na premije osiguranja, Odbor je konstatovao da navedeni amandmani čine sastavni dio teksta Predloga zakona.

U okviru tekućih pitanja, dogovoreno je, da se 41. śednica Odbora, na kojoj je planirano razmatranje Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu, umjesto 19. decembra, održi 18. decembra 2013. Godine, sa početkom u 12.00  sati, u Plavoj Sali Skupštine Crne Gore. 

Galerija slika