Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 30. januar 2014. 10:46

Započeta 43. śednica Odbora za ekonomiju, finasije i budžet

Započeta rasprava o Predlogu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, na danas započetoj 43. śednici, uz prisustvo ministra finansija, članova Senata Državne revizorske institucije, kao i predstavnika NVO Instituta Alternativa, obavio je prvi krug rasprave o Predlogu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Nakon uvodnog obrazloženja ministra finansija, mišljenje na predloženi zakonski akt, kao i konkretne primjedbe, dali su predsjednik i član Senata DRI i predstavnik NVO Institut alternativa.

Odbor je konstatovao da se novi Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, donosi radi unapređenja ukupnog sistema javnih finansija i usklađivanja sa evropskim standardima, uređuje planiranje i izvršenje budžeta, fiskalnu odgovornost, pozajmice, garancije i druga pitanja od značaja za budžet države i jedinica lokalne samouprave. Odbor je, takođe, konstatovao da su u odnosu na postojeće zakonsko rješenje uvedena nova poglavlja koja se odnose na: fiskalnu politiku i odgovornost, odgovornost budžetskog izvršioca i mjere, inspekcijski nadzor i kaznene odredbe.

Odbor je, takođe, odlučio da u dnevni red śednice uvrsti i Predlog odluke za kontrolno saslušanje ministra ekonomije, dr Vladimira Kavarića i predsjednika Odbora direktora „Elektroprivrede Crne Gore“ a.d. Nikšić, Srđana Kovačevića, u skladu sa članom 75 Poslovnika Skupštine Crne Gore, radi pribavljanaj informacija o razlozima uvećanja decembarskog računa za utrošenu električnu energiju, koji je podnio poslanik Srđan Milić. O navedenom predlogu odluke Odbor će se izjasniti u nastavku sjednice.

U okviru tekućih pitanja, određena su dva člana Odbora, koja će prisustvovati seminaru na temu: “ Zaštita zdravlja i potrošača”. Navedeni seminar, biće održan 19. i 20. februara 2014. godine u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu, a učešće na istom uzeće dva člana Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i dva člana Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore.

Najavljeno i je održavanje 44. śednice Odbora, na kojoj bi se razmotrio: Izvještaj o korišćenju sredstava Skupštine Crne Gore za period 1. januar - 31. decembar 2013. godine, sa Izvještajem o javnim nabavkama; i Godišnji izvještaj o radu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet za 2013. godinu.

Galerija slika