Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 30. januar 2014. 10:46

Započeta 43. śednica Odbora za ekonomiju, finasije i budžet

Započeta rasprava o Predlogu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, na danas započetoj 43. śednici, uz prisustvo ministra finansija, članova Senata Državne revizorske institucije, kao i predstavnika NVO Instituta Alternativa, obavio je prvi krug rasprave o Predlogu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Nakon uvodnog obrazloženja ministra finansija, mišljenje na predloženi zakonski akt, kao i konkretne primjedbe, dali su predsjednik i član Senata DRI i predstavnik NVO Institut alternativa.

Odbor je konstatovao da se novi Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, donosi radi unapređenja ukupnog sistema javnih finansija i usklađivanja sa evropskim standardima, uređuje planiranje i izvršenje budžeta, fiskalnu odgovornost, pozajmice, garancije i druga pitanja od značaja za budžet države i jedinica lokalne samouprave. Odbor je, takođe, konstatovao da su u odnosu na postojeće zakonsko rješenje uvedena nova poglavlja koja se odnose na: fiskalnu politiku i odgovornost, odgovornost budžetskog izvršioca i mjere, inspekcijski nadzor i kaznene odredbe.

Odbor je, takođe, odlučio da u dnevni red śednice uvrsti i Predlog odluke za kontrolno saslušanje ministra ekonomije, dr Vladimira Kavarića i predsjednika Odbora direktora „Elektroprivrede Crne Gore“ a.d. Nikšić, Srđana Kovačevića, u skladu sa članom 75 Poslovnika Skupštine Crne Gore, radi pribavljanaj informacija o razlozima uvećanja decembarskog računa za utrošenu električnu energiju, koji je podnio poslanik Srđan Milić. O navedenom predlogu odluke Odbor će se izjasniti u nastavku sjednice.

U okviru tekućih pitanja, određena su dva člana Odbora, koja će prisustvovati seminaru na temu: “ Zaštita zdravlja i potrošača”. Navedeni seminar, biće održan 19. i 20. februara 2014. godine u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu, a učešće na istom uzeće dva člana Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i dva člana Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore.

Najavljeno i je održavanje 44. śednice Odbora, na kojoj bi se razmotrio: Izvještaj o korišćenju sredstava Skupštine Crne Gore za period 1. januar - 31. decembar 2013. godine, sa Izvještajem o javnim nabavkama; i Godišnji izvještaj o radu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet za 2013. godinu.