Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 10. mart 2014. 15:35

Završena 46. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Odbor održao konsultativno saslušanje

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je održao konsultativno saslušanje na temu: „Stambeni krediti indeksirani u CHF (švajcarskim francima) i primjena devizne klauzule u kreditnim ugovorima – zakonska regulativa“.

Predstavnici Centralne banke Crne Gore (CBCG), Bankarskog ombudsmana, Udruženja banaka, NVO – „Centar za zaštitu potrošača“ (CEZAP) , Hypo Alpe Adria banke i Ministrastva finansija, upoznali  su članove Odbora sa različitim aspektima problema koji se odnosi na stambene kredite indeksiranim u švajcarskim francima. Predstavnici NVO „CEZAP“ ukazali su, da je posebno sporan način primjene valutne klauzule, kao i da kreditni rizici koji mogu nastati odobravanjem kredita indeksiranim u stranoj valuti, nijesu na adekvatan način predstavljeni. S druge strane, predstavnici Hypo Alpe Adria banke, ukazali su da su ugovori zaključeni u skladu sa važećom zakonskom regulativom, kao i da su klijenti bili upoznati sa svim uslovima kreditiranja.

Odbor je konstatovao da je kretanje valutnog odnosa između švajcarskog franka i eura dovelo određeni broj građana Crne Gore u situaciju da nijesu u mogućnosti da blagovremeno izmiruju anuitete po ovim kreditima ili da ih izmiruju sa znatnim problemima. Takođe, Odbor je konstatovao da je trenutno u procesu sudski postupak koji se vodi na osnovu kolekitvne tužbe korisnika navednih kredita i ukazao da je to jedan od načina za pronalaženje rješenja. Članovi Odbora su iznijeli mišljenje da treba imati u vidu i druge mogućnosti, kao što su pokušaj da se problem riješi dogovorom između banke i klijenata ili izmjenom postojećih propisa imajući u vidu i rješenja u regionu koja odnose se na istu ili sličnu problematiku.

Između ostalog, na Odboru je ukazano da je neophodno uključiti sve relevantne institucije u rješavanje navedenog problema, stavljajući poseban akcenat na Centralnu banku Crne Gore, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija.

Na Odboru je dogovoreno da se imajući u vidu dostavljena pisana mišljenja, iznijete stavove predstavnika istih, kao i stavove članova Odbora, na jednoj od narednih śednice utvrde preporuke odnosno ocjene i stavovi, koje će se dostaviti svim učesnicima konsultativnog saslušanja.

Odbor je odgodio 47. śednicu.

Galerija slika