Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 10. mart 2014. 15:35

Završena 46. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Odbor održao konsultativno saslušanje

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je održao konsultativno saslušanje na temu: „Stambeni krediti indeksirani u CHF (švajcarskim francima) i primjena devizne klauzule u kreditnim ugovorima – zakonska regulativa“.

Predstavnici Centralne banke Crne Gore (CBCG), Bankarskog ombudsmana, Udruženja banaka, NVO – „Centar za zaštitu potrošača“ (CEZAP) , Hypo Alpe Adria banke i Ministrastva finansija, upoznali  su članove Odbora sa različitim aspektima problema koji se odnosi na stambene kredite indeksiranim u švajcarskim francima. Predstavnici NVO „CEZAP“ ukazali su, da je posebno sporan način primjene valutne klauzule, kao i da kreditni rizici koji mogu nastati odobravanjem kredita indeksiranim u stranoj valuti, nijesu na adekvatan način predstavljeni. S druge strane, predstavnici Hypo Alpe Adria banke, ukazali su da su ugovori zaključeni u skladu sa važećom zakonskom regulativom, kao i da su klijenti bili upoznati sa svim uslovima kreditiranja.

Odbor je konstatovao da je kretanje valutnog odnosa između švajcarskog franka i eura dovelo određeni broj građana Crne Gore u situaciju da nijesu u mogućnosti da blagovremeno izmiruju anuitete po ovim kreditima ili da ih izmiruju sa znatnim problemima. Takođe, Odbor je konstatovao da je trenutno u procesu sudski postupak koji se vodi na osnovu kolekitvne tužbe korisnika navednih kredita i ukazao da je to jedan od načina za pronalaženje rješenja. Članovi Odbora su iznijeli mišljenje da treba imati u vidu i druge mogućnosti, kao što su pokušaj da se problem riješi dogovorom između banke i klijenata ili izmjenom postojećih propisa imajući u vidu i rješenja u regionu koja odnose se na istu ili sličnu problematiku.

Između ostalog, na Odboru je ukazano da je neophodno uključiti sve relevantne institucije u rješavanje navedenog problema, stavljajući poseban akcenat na Centralnu banku Crne Gore, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija.

Na Odboru je dogovoreno da se imajući u vidu dostavljena pisana mišljenja, iznijete stavove predstavnika istih, kao i stavove članova Odbora, na jednoj od narednih śednice utvrde preporuke odnosno ocjene i stavovi, koje će se dostaviti svim učesnicima konsultativnog saslušanja.

Odbor je odgodio 47. śednicu.