Odštampajte ovu stranicu
petak, 24. jul 2015. 14:21

Održana 111. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan Predlog zakona, usvojen Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja za 2014. godinu i razmotrena realizacija člana 11 Zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, na danas održanoj śednici, podržao je Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti depozita, koji je podnio poslanik Aleksandar Damjanović. Izmjenama i dopunama se, između ostalog, predlaže da se izvještaj Fonda dostavlja Skupštini Crne Gore na razmatranje, umjesto dosadašnjeg rješenja kojim se dostavljao na upoznavanje, kao i da se Fond definiše kao poreski obveznik.

Odbor je razmotrio sprovođenje Zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu, u dijelu koji se odnosi na primjenu člana 11 stav 1 alineja 4, odnosno, obezbjeđenje sredstava za izmirenje obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 36 mil.€. Konstatovano je da je Fond izvršio isplatu obaveza po osnovu duga za ljekove, medicinska sredstva, materijalne troškove javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i za medicinsko tehnička pomagala, u iznosu od 21 mil.€.

Dogovoreno je da, nakon dostavljanja analiza poslovanja zdravstvenih ustanova od strane Ministarstva zdravlja i dodatnih informacijama o stanju obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje, Odbor do kraja godine održi śednicu u cilju sagledavanja situacije u zdravstvenom sistemu sa aspekta navedenog člana Zakona o budžetu za 2015. godinu.

Odbor se upoznao sa osnovnim pokazateljima stanja na tržištu osiguranja u Crnoj Gori za 2014. godinu, a koji se, između ostalog, odnose na učesnike tržišta osiguranja, koncentraciju tržišta osiguranja, strukturu bruto fakturisane premije osiguranja, vrijednost ukupne aktive i pasive na nivou svih društava osiguranja, finansijski rezultat poslovanja sektora osiguranja, i odlučio da predloži Skupštini da usvoji Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja u Crnoj Gori za 2014. godinu.

Takođe, Odbor je razmotrio amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, koji je podnijela poslanica Ljerka Dragičević, a koji nije dobio potrebnu većini, dok amandman poslanika Andrije Popovića, Odbor nije razmatrao zbog odsustva podnosioca amandmana.

Galerija slika