Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 24. jul 2015. 14:21

Održana 111. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan Predlog zakona, usvojen Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja za 2014. godinu i razmotrena realizacija člana 11 Zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, na danas održanoj śednici, podržao je Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti depozita, koji je podnio poslanik Aleksandar Damjanović. Izmjenama i dopunama se, između ostalog, predlaže da se izvještaj Fonda dostavlja Skupštini Crne Gore na razmatranje, umjesto dosadašnjeg rješenja kojim se dostavljao na upoznavanje, kao i da se Fond definiše kao poreski obveznik.

Odbor je razmotrio sprovođenje Zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu, u dijelu koji se odnosi na primjenu člana 11 stav 1 alineja 4, odnosno, obezbjeđenje sredstava za izmirenje obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 36 mil.€. Konstatovano je da je Fond izvršio isplatu obaveza po osnovu duga za ljekove, medicinska sredstva, materijalne troškove javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i za medicinsko tehnička pomagala, u iznosu od 21 mil.€.

Dogovoreno je da, nakon dostavljanja analiza poslovanja zdravstvenih ustanova od strane Ministarstva zdravlja i dodatnih informacijama o stanju obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje, Odbor do kraja godine održi śednicu u cilju sagledavanja situacije u zdravstvenom sistemu sa aspekta navedenog člana Zakona o budžetu za 2015. godinu.

Odbor se upoznao sa osnovnim pokazateljima stanja na tržištu osiguranja u Crnoj Gori za 2014. godinu, a koji se, između ostalog, odnose na učesnike tržišta osiguranja, koncentraciju tržišta osiguranja, strukturu bruto fakturisane premije osiguranja, vrijednost ukupne aktive i pasive na nivou svih društava osiguranja, finansijski rezultat poslovanja sektora osiguranja, i odlučio da predloži Skupštini da usvoji Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja u Crnoj Gori za 2014. godinu.

Takođe, Odbor je razmotrio amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, koji je podnijela poslanica Ljerka Dragičević, a koji nije dobio potrebnu većini, dok amandman poslanika Andrije Popovića, Odbor nije razmatrao zbog odsustva podnosioca amandmana.