Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 12. oktobar 2015. 13:01

Održana 117. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotrena tri predloga zakona

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je na danas održanoj 117. śednici razmotrio i odučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o žigu.

Takođe, Odbor je razmotrio i Predlog zakona o carinskoj službi, kojim će se izvršiti dalje usklađivanje zakonodavstva Crne Gore sa pravnom tekovinom EU  i doprinijeti modernizaciji procedura, pojednostavljenju carinskih postupaka, edukaciji zaposlenih kao i jačanju saradnje sa domaćim institucijama i službama. Navedenim zakonom se u značajnoj mjeri povećavaju ovlašćenja carinskih službenika i usmjerena su na prihvatanje carinske službe, kao važećeg stvaraoca sigurnosti kroz suzbijanje kriminalnih radnji i svih obilka krijumčarenja, organizovanog kriminala, pranja novca i sive ekonomije. Imajući u vidu, da su predložena riješenja u funkciji modernizacije carinske službe, jačanja administrativnih kapaciteta, kao i tehničkih i bezbjedonosnih kapaciteta, procjenjuje se da će ova riješenja imati pozitivan efekat na naplatu carinskih dažbina, a samim tim i na povećanje budžetskih prihoda. Nakon rasprave, Odbor je odučio da predloži Skupštini da usvoji navedeni predlog zakona.

Zbog odsustva predstavnice predlagača razmatranje Predloga zakona o izmjeni Zakona o geološkim istraživanjima koji su podnijele poslanice Jelisava Kalezić i Branka Bošnjak, razmotriće se na nekoj od narednih śednica Odbora.

Galerija slika