Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 12. oktobar 2015. 13:01

Održana 117. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotrena tri predloga zakona

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je na danas održanoj 117. śednici razmotrio i odučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o žigu.

Takođe, Odbor je razmotrio i Predlog zakona o carinskoj službi, kojim će se izvršiti dalje usklađivanje zakonodavstva Crne Gore sa pravnom tekovinom EU  i doprinijeti modernizaciji procedura, pojednostavljenju carinskih postupaka, edukaciji zaposlenih kao i jačanju saradnje sa domaćim institucijama i službama. Navedenim zakonom se u značajnoj mjeri povećavaju ovlašćenja carinskih službenika i usmjerena su na prihvatanje carinske službe, kao važećeg stvaraoca sigurnosti kroz suzbijanje kriminalnih radnji i svih obilka krijumčarenja, organizovanog kriminala, pranja novca i sive ekonomije. Imajući u vidu, da su predložena riješenja u funkciji modernizacije carinske službe, jačanja administrativnih kapaciteta, kao i tehničkih i bezbjedonosnih kapaciteta, procjenjuje se da će ova riješenja imati pozitivan efekat na naplatu carinskih dažbina, a samim tim i na povećanje budžetskih prihoda. Nakon rasprave, Odbor je odučio da predloži Skupštini da usvoji navedeni predlog zakona.

Zbog odsustva predstavnice predlagača razmatranje Predloga zakona o izmjeni Zakona o geološkim istraživanjima koji su podnijele poslanice Jelisava Kalezić i Branka Bošnjak, razmotriće se na nekoj od narednih śednica Odbora.