Odštampajte ovu stranicu
utorak, 10. novembar 2015. 15:28

Predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovao na Interpalamentarnoj konferenciji o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u Evropskoj uniji

Luksemburg, 9 - 10. novembar 2015. godine

U Luksemburgu je 9. i 10. novembra 2015. godine održana Interpalamentarna konferencija o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u Evropskoj uniji, u okviru parlamentarne dimenzije predśedavanja Luksemburga  u EU.

Konferencija je imala nekoliko tema poput socijalne dimenzije ekonomskog upravljanja, parlamentarnog nadzora nad EU ekonomskim upravljanjem, fer poreske konkurencije i ekonomskog rasta u Evropskoj monetearnoj uniji (EMU).

Kao panelisti i govornici, između ostalih, učestvovali su i Xavier Bartel, predśednik Vlade Luksemburga,  Nicolas Schmit, ministar u Vladi Luksemburga zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu ekonomiju, Roberto  Gualtieri, predśednik Odbora za ekonomske i monetarne poslove EP, Ambroise Fayolle, potpredśednik Evropske investicione banke, i dr. 

Nakon uvodnih govora panelista otvorena je debata između učesnika konferencije, predstavnika odbora za finansije zemalja članica EU kao i Evropskog parlamenta, u kojoj je u ime Skupštine Crne Gore  učestvovao Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Poslanik Damjanović je između ostalog istakao, da investicioni planovi u okviru EU, kao i plan jačanja EMU do 2025. godine, koji je predložen od strane pet predśednika evropskih institucija, tokom primjene treba da sadrži fokus na nastavak politike proširenja EU, odnosno da obuhvati i države kandidate. Shodno predloženom Poslovniku o radu Interparlamentarne konferencije, Crna Gora je i zvanično postala zemlja sa statusom posmatrača Konferencije, kao država kandidat za EU.

Galerija slika