Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 10. novembar 2015. 15:28

Predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovao na Interpalamentarnoj konferenciji o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u Evropskoj uniji

Luksemburg, 9 - 10. novembar 2015. godine

U Luksemburgu je 9. i 10. novembra 2015. godine održana Interpalamentarna konferencija o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u Evropskoj uniji, u okviru parlamentarne dimenzije predśedavanja Luksemburga  u EU.

Konferencija je imala nekoliko tema poput socijalne dimenzije ekonomskog upravljanja, parlamentarnog nadzora nad EU ekonomskim upravljanjem, fer poreske konkurencije i ekonomskog rasta u Evropskoj monetearnoj uniji (EMU).

Kao panelisti i govornici, između ostalih, učestvovali su i Xavier Bartel, predśednik Vlade Luksemburga,  Nicolas Schmit, ministar u Vladi Luksemburga zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu ekonomiju, Roberto  Gualtieri, predśednik Odbora za ekonomske i monetarne poslove EP, Ambroise Fayolle, potpredśednik Evropske investicione banke, i dr. 

Nakon uvodnih govora panelista otvorena je debata između učesnika konferencije, predstavnika odbora za finansije zemalja članica EU kao i Evropskog parlamenta, u kojoj je u ime Skupštine Crne Gore  učestvovao Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Poslanik Damjanović je između ostalog istakao, da investicioni planovi u okviru EU, kao i plan jačanja EMU do 2025. godine, koji je predložen od strane pet predśednika evropskih institucija, tokom primjene treba da sadrži fokus na nastavak politike proširenja EU, odnosno da obuhvati i države kandidate. Shodno predloženom Poslovniku o radu Interparlamentarne konferencije, Crna Gora je i zvanično postala zemlja sa statusom posmatrača Konferencije, kao država kandidat za EU.