Odštampajte ovu stranicu
petak, 13. novembar 2015. 14:30

Održana 120. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotreni Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Rudnika boksita ad Nikšić sa aspekta uticaja na budžet države, Finansijski izvještaj sa Izvještajem o radu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za 2014. godinu i stepen realizacije Zaključaka Skupštine Crne Gore koji se odnose na Solanu ad Ulcinj.

Na danas održanoj 120. śednici, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, u skladu sa članom 137 stav 3 Poslovnika Skupštine, odnosno sa aspekta uticaja predloženih rješenja na budžet države, razmotrio Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Rudnika boksita ad Nikšić koji su usled stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, koji su podnijeli poslanici Aleksandar Damjanović i Mladen Bojanić. Odbor je konstatovao da Predlog zakona ne stvara fiskalni uticaj na budžet države za 2015. godinu, ali da je za njegovu primjenu potrebno obezbijediti sredstva u budžetu za 2016. godinu u iznosu od 1.196.150,00 eura, po zakonom utvrđenoj proceduri. Navedeno mišljenje Odbor će dostaviti matičnom odboru, odnosno Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Odbor je podržao Finansijski izvještaj sa Izvještajem o radu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za 2014. godinu i konstatovao da je potrebno što prije riješiti problem finansiranja univerzalnog poštanskog servisa.

Odbor je, u okviru treće tačke dnevnog reda, nastavio da prati realizaciju zaključaka Skupštine Crne Gore donijetih povodom održanog kontrolnog saslušanja radi pribavljanja informacija o stečajnom postupku u Solani „Bajo Sekulić“ ad Ulcinj. Odbor se upoznao sa započetim aktivnostima, koje je preduzelo JP Nacionalni parkovi, nakon zaključenja ugovora o zakupu cjelokupne imovine privrednog društva „Bajo Sekulić“ u stečaju, na period od jedne godine. Započete aktivnosti JP Nacionalni parkovi odnose se, prije svega, na održavanje pumpnih postrojenja, izradu studije ekonomske isplativosti proizvodnje soli, valorizaciju prirodnih potencijala, monitoring biljnih i životinjskih procesa i dr. Odbor je konstatovao da će nastaviti da prati realizaciju navedenih skupštinskih zaključaka.

Galerija slika