Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. novembar 2015. 14:30

Održana 120. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotreni Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Rudnika boksita ad Nikšić sa aspekta uticaja na budžet države, Finansijski izvještaj sa Izvještajem o radu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za 2014. godinu i stepen realizacije Zaključaka Skupštine Crne Gore koji se odnose na Solanu ad Ulcinj.

Na danas održanoj 120. śednici, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, u skladu sa članom 137 stav 3 Poslovnika Skupštine, odnosno sa aspekta uticaja predloženih rješenja na budžet države, razmotrio Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Rudnika boksita ad Nikšić koji su usled stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, koji su podnijeli poslanici Aleksandar Damjanović i Mladen Bojanić. Odbor je konstatovao da Predlog zakona ne stvara fiskalni uticaj na budžet države za 2015. godinu, ali da je za njegovu primjenu potrebno obezbijediti sredstva u budžetu za 2016. godinu u iznosu od 1.196.150,00 eura, po zakonom utvrđenoj proceduri. Navedeno mišljenje Odbor će dostaviti matičnom odboru, odnosno Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Odbor je podržao Finansijski izvještaj sa Izvještajem o radu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za 2014. godinu i konstatovao da je potrebno što prije riješiti problem finansiranja univerzalnog poštanskog servisa.

Odbor je, u okviru treće tačke dnevnog reda, nastavio da prati realizaciju zaključaka Skupštine Crne Gore donijetih povodom održanog kontrolnog saslušanja radi pribavljanja informacija o stečajnom postupku u Solani „Bajo Sekulić“ ad Ulcinj. Odbor se upoznao sa započetim aktivnostima, koje je preduzelo JP Nacionalni parkovi, nakon zaključenja ugovora o zakupu cjelokupne imovine privrednog društva „Bajo Sekulić“ u stečaju, na period od jedne godine. Započete aktivnosti JP Nacionalni parkovi odnose se, prije svega, na održavanje pumpnih postrojenja, izradu studije ekonomske isplativosti proizvodnje soli, valorizaciju prirodnih potencijala, monitoring biljnih i životinjskih procesa i dr. Odbor je konstatovao da će nastaviti da prati realizaciju navedenih skupštinskih zaključaka.