Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 10. decembar 2015. 16:49

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet pośetili Parlament Kraljevine Švedske

Održani sastanci sa članovima Odbora za finansije i Odbora za oporezivanje

Tokom sastanka sa članovima Odbora za finansije, delegacija Odbora za ekonomiju, finansije i budžet bila je u prilici da se upozna sa načinom rada Odbora za finansije švedskog parlamenta prilikom razmatranja predloga budžeta države i sprovođenja nadzora nad trošenjem javnih sredstava, kao i saradnjom sa nacionalnom revizorskom institucijom i pružanjem stručne pomoći prilikom vršenja budžetske kontrole i analize odgovarajućih izvještaja.

Na sastanku sa članovima Odbora za oporezivanje razmijenjena su iskustva u pogledu poreskih sistema, naplate poreza, preduzimanja mjera za smanjenje poreskog duga, rješenja koja omogućavaju poreskim organima da na adekvatan način vrše kontrolu i ubiraju poreze. Takođe, razgovarano je o javnom dugu i deficitu budžeta i potrebi njihovog kretanja u okviru Mastrihtskih kriterijuma.

Iskustva u radu navedenih odbora ocijenjena su kao korisna i primijenjiva u budućem radu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, imajući u vidu veliki uticaj koji nadležni odbori švedskog parlamenta imaju na budžetski proces i javne finansije.

Tokom pośete, članovi Odbora bili su u prilici da se upoznaju i sa načinom rada švedskog parlamenta.

U pośeti su boravili: Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora, Veljko Zarubica, Zoran Jelić i Goran Tuponja, članovi Odbora.

Galerija slika