Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 10. decembar 2015. 16:49

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet pośetili Parlament Kraljevine Švedske

Održani sastanci sa članovima Odbora za finansije i Odbora za oporezivanje

Tokom sastanka sa članovima Odbora za finansije, delegacija Odbora za ekonomiju, finansije i budžet bila je u prilici da se upozna sa načinom rada Odbora za finansije švedskog parlamenta prilikom razmatranja predloga budžeta države i sprovođenja nadzora nad trošenjem javnih sredstava, kao i saradnjom sa nacionalnom revizorskom institucijom i pružanjem stručne pomoći prilikom vršenja budžetske kontrole i analize odgovarajućih izvještaja.

Na sastanku sa članovima Odbora za oporezivanje razmijenjena su iskustva u pogledu poreskih sistema, naplate poreza, preduzimanja mjera za smanjenje poreskog duga, rješenja koja omogućavaju poreskim organima da na adekvatan način vrše kontrolu i ubiraju poreze. Takođe, razgovarano je o javnom dugu i deficitu budžeta i potrebi njihovog kretanja u okviru Mastrihtskih kriterijuma.

Iskustva u radu navedenih odbora ocijenjena su kao korisna i primijenjiva u budućem radu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, imajući u vidu veliki uticaj koji nadležni odbori švedskog parlamenta imaju na budžetski proces i javne finansije.

Tokom pośete, članovi Odbora bili su u prilici da se upoznaju i sa načinom rada švedskog parlamenta.

U pośeti su boravili: Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora, Veljko Zarubica, Zoran Jelić i Goran Tuponja, članovi Odbora.