Odštampajte ovu stranicu
petak, 11. decembar 2015. 15:18

Održan sastanak predśedavajućih odborima za razvoj saradnje u Luksemburgu

U ime Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sastanku je prisustvovao poslanik Rešid Adrović

Sastanak je otvorio Nj.E. Mars di Bartolomeo, predśednik Parlamenta Luksemburga, navodeći da su 2015. i 2016. godina ključne za budućnost razvoja i humanitarnu pomoć, da su Ujedinjene nacije usvojile Održive ciljeve razvoja (SDGs), kao i da se s tim u vezi planira održavanje Svjetskog humanitarnog samita u Istanbulu, u maju 2016. godine.

U okviru prve sesije, Linda McAvan, predśedavajuća Odbora za razvoj u Evropskom parlamentu i Danièle Lamarque, članica Evropskog suda revizora, istakle su značaj Evropskog  fonda za razvoj (EDF), kao glavnog instrumenta EU za pružanje razvojne pomoći država ACP (Afrike, Kariba i Pacifika). Ukazano je da Fond raspolaže sa 29,1 milijardi eura u Višegodišnjem finansijskom okviru (MFF), kao i da nacionalni parlamenti, koji kontrolišu slivanje doprinosa u EDF, mogu ponuditi dragocjenu podršku Evropskom parlamentu u okviru svoje nadzorne uloge. Takođe, parlamentarci su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima koje je Evropske unija preduzela u cilju rješavanja problema krize sirijskih izbjeglica.

U okviru druge sesije, Neven Mimica, komesar EU nadležan za međunarodnu saradnju i razvoj i Romain Schneider, ministar za saradnju i humanitarnu akciju, naveli su da je u Njujorku, u septembru 2015. godine, usvojena Agenda za održivi razvoj 2030, koja sadrži 17 novih održivih ciljeva razvoja (SDGs). Agenda se donosi u cilju poboljšanja zdravstvene usluge, postizanja pune ravnopravnosti polova, suzbijanja problema siromaštva i gladi itd.

Na kraju sastanka učesnici su ocijenili da je u posljednjih 25 godina došlo do rasta humanitarne krize, te da oko 80 miliona ljudi ima potrebu za humanitarnom pomoći zbog sukoba, prirodnih  katastrofa, socijalne i ekonomske ranjivosti, itd. Evropska komisija je, imajući u vidu navedeno, uspostavila mehanizam civilne zaštite EU koja se bavi pružanjem humanitarne pomoći i civilnom zaštitom.

U ime Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sastanku je prisustvovao Rešid Adrović, član Odbora.

Galerija slika