Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. decembar 2015. 15:18

Održan sastanak predśedavajućih odborima za razvoj saradnje u Luksemburgu

U ime Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sastanku je prisustvovao poslanik Rešid Adrović

Sastanak je otvorio Nj.E. Mars di Bartolomeo, predśednik Parlamenta Luksemburga, navodeći da su 2015. i 2016. godina ključne za budućnost razvoja i humanitarnu pomoć, da su Ujedinjene nacije usvojile Održive ciljeve razvoja (SDGs), kao i da se s tim u vezi planira održavanje Svjetskog humanitarnog samita u Istanbulu, u maju 2016. godine.

U okviru prve sesije, Linda McAvan, predśedavajuća Odbora za razvoj u Evropskom parlamentu i Danièle Lamarque, članica Evropskog suda revizora, istakle su značaj Evropskog  fonda za razvoj (EDF), kao glavnog instrumenta EU za pružanje razvojne pomoći država ACP (Afrike, Kariba i Pacifika). Ukazano je da Fond raspolaže sa 29,1 milijardi eura u Višegodišnjem finansijskom okviru (MFF), kao i da nacionalni parlamenti, koji kontrolišu slivanje doprinosa u EDF, mogu ponuditi dragocjenu podršku Evropskom parlamentu u okviru svoje nadzorne uloge. Takođe, parlamentarci su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima koje je Evropske unija preduzela u cilju rješavanja problema krize sirijskih izbjeglica.

U okviru druge sesije, Neven Mimica, komesar EU nadležan za međunarodnu saradnju i razvoj i Romain Schneider, ministar za saradnju i humanitarnu akciju, naveli su da je u Njujorku, u septembru 2015. godine, usvojena Agenda za održivi razvoj 2030, koja sadrži 17 novih održivih ciljeva razvoja (SDGs). Agenda se donosi u cilju poboljšanja zdravstvene usluge, postizanja pune ravnopravnosti polova, suzbijanja problema siromaštva i gladi itd.

Na kraju sastanka učesnici su ocijenili da je u posljednjih 25 godina došlo do rasta humanitarne krize, te da oko 80 miliona ljudi ima potrebu za humanitarnom pomoći zbog sukoba, prirodnih  katastrofa, socijalne i ekonomske ranjivosti, itd. Evropska komisija je, imajući u vidu navedeno, uspostavila mehanizam civilne zaštite EU koja se bavi pružanjem humanitarne pomoći i civilnom zaštitom.

U ime Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sastanku je prisustvovao Rešid Adrović, član Odbora.