Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 15. februar 2016. 15:23

Održana 129. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan Predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

Na danas održanoj 129. śednici, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, razmotrio je Predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Na Odboru je ukazano da je cilj predlaganja Zakona usklađivanje visine zarada u svim segmentima javnog sektora u skladu sa istim principima za funkcionere, zaposlene u administraciji na državnom i lokalnom nivou, preduzećima u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava, kao i nezavisnim regulatornim tijelima i drugim institucijama i organima koje vrše javna ovlašćenja.

Ukazano je, takođe, da je intencija predlaganja Zakona, između ostalog, uvođenje novog koncepta za obračun zarada u javnom sektoru, korigovanje nejednakosti u zaradama, usklađivanje nivoa zarada sa nivoom odgovornosti, povećanje transparentnosti i fiskalne odgovornosti, što će doprinijeti fiskalnoj konsolidaciji na rashodnoj strani.

Odbor je u pripremi za śednicu imao u vidu i brojne dopise zainteresovanih strana, kao i mišljenje Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, te u vezi sa  navedenim ukazao na mogućnost podnošenja amandmana od strane poslanika, kao i da su neki amandmani već u skupštinskoj proceduri.

Nakon rasprave, tokom koje su ispoljena različita mišljenja o predloženom aktu, Odbor je odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

U radu śednice, pored ovlašćenih predstavnika predlagača, u skladu sa članom 67 Poslovnika Skupštine Crne Gore, učestovali su predstavnici:  Unije poslodavaca Crne Gore, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, NVO „Građanska alijansa” i Crvenog krsta Crne Gore.

Rad śednice u skladu sa članom 67 Poslovnika, pratila je predstavnica NVO „Institut alternativa”.

Galerija slika