Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 07. mart 2016. 14:57

Završena 133. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotrena primjena Zakona o efikasnom korišćenju energije i podržan Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju

Odbor je na 133. śednici, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Crne Gore, Akcionim planom za jačanje kontrolne i nadzorne uloge Skupštine, Planom rada Odbora za 2016. godinu, a imajući u vidu i aktivnosti u prethodnom četvorogodišnjem periodu, razmotrio primjenu Zakona o efikasnom korišćenju energije, koji je Skupština usvojila 16. decembra 2014. godine.

U cilju praćenja i unapređenja stanja u oblasti energetske efikasnosti,  Odbor je 19. aprila 2012. godine održao konsultativno saslušanje na temu: „Javni dijalog o održivom korišćenju energije u Jugoistočnoj Evropi – stanje u Crnoj Gori“  - sa posebnim osvrtom na primjenu Zakona o energetskoj efikasnosti. Takođe, 24. marta 2014. godine, Odbor je održao konsultativno saslušanje na temu: „Efikasno korišćenje energije, stanje u Crnoj Gori sa osvrtom na Nacrt zakona o efikasnom korišćenju energije“.

Tokom rasprave ukazano je na stepen ostvarenja planiranih ciljeva, aktivnosti koje se preduzimaju u cilju podizanja svijesti o značaju poštovanja principa energetske efikasnosti, projektima koji se realizuju (MEEP AF, EEPPB, ENERGY WOOD II i solarni katuni), kao i poteškoćama u primjeni Zakona, posebno u dijelu energetske efikasnosti zgrada, ispunjavanju obaveza od strane državnih organa i jedinica lokalnih samouprava i  inspekcijskog nadzora.

Śednici su, u skladu sa članom 67 Poslovnika, prisustvovali predstavnici: Ministarstva ekonomije, Zajednice opština Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), NVO „Građanska alijansa“ i NVO „Crnogorski centar za energetsku efikasnost“.

Odbor je, takođe, podržao razloge za donošenje Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju, za koji je predloženo donošenje po skraćenom postupku.

U okviru tekućih pitanja dogovoreno je da se naredne śednice Odbora održe 21. i 28.  marta 2016. godine.

Galerija slika