Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 07. mart 2016. 14:57

Završena 133. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotrena primjena Zakona o efikasnom korišćenju energije i podržan Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju

Odbor je na 133. śednici, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Crne Gore, Akcionim planom za jačanje kontrolne i nadzorne uloge Skupštine, Planom rada Odbora za 2016. godinu, a imajući u vidu i aktivnosti u prethodnom četvorogodišnjem periodu, razmotrio primjenu Zakona o efikasnom korišćenju energije, koji je Skupština usvojila 16. decembra 2014. godine.

U cilju praćenja i unapređenja stanja u oblasti energetske efikasnosti,  Odbor je 19. aprila 2012. godine održao konsultativno saslušanje na temu: „Javni dijalog o održivom korišćenju energije u Jugoistočnoj Evropi – stanje u Crnoj Gori“  - sa posebnim osvrtom na primjenu Zakona o energetskoj efikasnosti. Takođe, 24. marta 2014. godine, Odbor je održao konsultativno saslušanje na temu: „Efikasno korišćenje energije, stanje u Crnoj Gori sa osvrtom na Nacrt zakona o efikasnom korišćenju energije“.

Tokom rasprave ukazano je na stepen ostvarenja planiranih ciljeva, aktivnosti koje se preduzimaju u cilju podizanja svijesti o značaju poštovanja principa energetske efikasnosti, projektima koji se realizuju (MEEP AF, EEPPB, ENERGY WOOD II i solarni katuni), kao i poteškoćama u primjeni Zakona, posebno u dijelu energetske efikasnosti zgrada, ispunjavanju obaveza od strane državnih organa i jedinica lokalnih samouprava i  inspekcijskog nadzora.

Śednici su, u skladu sa članom 67 Poslovnika, prisustvovali predstavnici: Ministarstva ekonomije, Zajednice opština Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), NVO „Građanska alijansa“ i NVO „Crnogorski centar za energetsku efikasnost“.

Odbor je, takođe, podržao razloge za donošenje Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju, za koji je predloženo donošenje po skraćenom postupku.

U okviru tekućih pitanja dogovoreno je da se naredne śednice Odbora održe 21. i 28.  marta 2016. godine.