Odštampajte ovu stranicu
petak, 24. jun 2016. 14:54

Započeta 149. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotrena primjena Zakona i podržan Izvještaj i pet amandmana

Na danas započetoj śednici, Odbor je razmatrao primjenu Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure  (EUR) i upoznao se sa Informacijom Centralne banke Crne Gore o nadzoru nad sprovođenjem ovog zakona. Imajući u vidu stavove predstavnika Centralne banke, Bankarskog ombudsmana i Ministarstva finansija, kao i mišljenja i ocjene koje su članovi Odbora iskazali tokom rasprave, a povodom efekata primjene Zakona i konstatacija da i dalje postoji problem kredita nad kojima nije izvršena konverzija a nalaze se u vanbankarskom sistemu, na Odboru je ukazano na mogućnost podnošenja predloga zaključaka u vezi sa navedenim.

Odbor je u skladu sa članom 25 Zakona o zaštiti konkurencije, razmotrio i podržaoIzvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2015. godinu.         

Predlagač Inicijative za održavanje kontrolnog saslušanja generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Predraga Stamatovića, povodom negativnog mišljenja o finansijskoj reviziji i reviziji pravilnosti Državne revizorske institucije Godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija za 2014. godinu, poslanik Aleksandar Damjanović, povukao je istu iz procedure, s obzirom na to da je lice koje bi bilo subjekat saslušanja razriješeno sa funkcije generalnog  sekretara Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. Najavljeno je podnošenje nove inicijative kada se za to steknu formalni uslovi.

Odbor je razmotrio tri amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama, od kojih su dva amandmana koje su podnijeli poslanici: Marta Šćepanović i Filip Vuković postali sastavni dio teksta Predloga zakona, dok je amandman koji su podnijeli poslanici: Aleksandar Damjanović i Danko Šarančić prihvaćen u izmijenjenoj formi. Takođe, Odbor je razmotrio amandman na Predlog zakona o prekograničnoj razmjeni električne energije i prirodnog gasa, koji su podnijeli poslanici: Maida Bešlić  i  Filip Vuković, a koji je postao sastavni dio teksta Predloga zakona.

Odbor je podržao amandman na Predlog zaključaka (pet) Odbora za ekonomiju, finansije i budžet  povodom održanog kontrolnog saslušanja ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića i v.d. sekretara Sekretarijata za razvojne projekte, Biserke Dragićević, kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa validnošću izdate garancije, shodno Aneksu ugovora, za završetak radova na hotelu „As“ u Perazića dolu, koje su podnijeli poslanici:  Zoran Jelić i Marta Šćepanović, te je isti postao sastavni dio teksta Predloga zaključaka.

Odbor se nije izjašnjavao o amandmanima koji su podnijeti na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, s obzirom na to da predstavnici predlagača zakona nijesu imali zvanični stav Vlade Crne Gore povodom navedenih amandmana.

Imajući u vidu da predstavnici predlagača zakona i dio predstavnika podnosilaca amandmana nijesu prisustvovali śednici, Odbor nije razmotrio amandmane koji su podnijeti na: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica,Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju,Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava iPredlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama.

 

Galerija slika