Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 11. novembar 2015. 14:10

Održana 41. śednica Odbora za evropske integracije

Predstavljen Izvještaj o Crnoj Gori za 2015. godinu

Na danas održanoj śednici Odbora za evropske integracije, predstavljen je sadržaj Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2015. godinu.

Izvještaj su predstavili Dirk Lange, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za Evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju i Nj.E. Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Drobnič je upoznao članove Odbora sa glavnim aspektima Izvještaja, istakavši da od ove godine on više ne nosi naziv Izvještaj o napretku, već Izvještaj o Crnoj Gori. Dodao je da je Evropska komisija usvojila novu metodologiju izvještavanja, kojom se konstatuje nivo pripremljenosti i napretka za svaki od utvrđenih kriterijuma i pružaju jasnije smjernice zemljama za dalji napredak u rješavanju ključnih izazova u procesu pristupanja. Crna Gora je pohvaljena kao primjer države koja pruža značajan doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Takođe, konstatovano je da je Crna Gora umjereno pripremljena u oblasti pravosuđa i reforme državne uprave, te da je određeni napredak ostvaren u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Lange je kazao da je Izvještaj za ovu godinu dobar pokazatelj trenutnog stanja u pogledu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma, kao i kriterijuma preuzimanja obaveza iz članstva u Evropskoj uniji. Prema njegovim riječima, 2014. godina je bila godina zakonodavstva, 2015. godina institucija, dok 2016. godina treba da bude godina rezultata. Lange i Drobnič su istakli da Izvještaj može da posluži kao osnova za snažniji nadzor Skupštine nad aktivnostima Vlade u sprovođenju obaveza na putu ka EU.

Članovi Odbora i njihovi sagovornici su se saglasili sa stavovima iznijetim u Izvještaju za 2015. godinu i istakli da je potrebno da se svi politički subjekti uključe u konstruktivan dijalog u Skupštini, kao forumu za političku debatu.

Galerija slika