Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 11. novembar 2015. 14:10

Održana 41. śednica Odbora za evropske integracije

Predstavljen Izvještaj o Crnoj Gori za 2015. godinu

Na danas održanoj śednici Odbora za evropske integracije, predstavljen je sadržaj Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2015. godinu.

Izvještaj su predstavili Dirk Lange, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za Evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju i Nj.E. Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Drobnič je upoznao članove Odbora sa glavnim aspektima Izvještaja, istakavši da od ove godine on više ne nosi naziv Izvještaj o napretku, već Izvještaj o Crnoj Gori. Dodao je da je Evropska komisija usvojila novu metodologiju izvještavanja, kojom se konstatuje nivo pripremljenosti i napretka za svaki od utvrđenih kriterijuma i pružaju jasnije smjernice zemljama za dalji napredak u rješavanju ključnih izazova u procesu pristupanja. Crna Gora je pohvaljena kao primjer države koja pruža značajan doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Takođe, konstatovano je da je Crna Gora umjereno pripremljena u oblasti pravosuđa i reforme državne uprave, te da je određeni napredak ostvaren u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Lange je kazao da je Izvještaj za ovu godinu dobar pokazatelj trenutnog stanja u pogledu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma, kao i kriterijuma preuzimanja obaveza iz članstva u Evropskoj uniji. Prema njegovim riječima, 2014. godina je bila godina zakonodavstva, 2015. godina institucija, dok 2016. godina treba da bude godina rezultata. Lange i Drobnič su istakli da Izvještaj može da posluži kao osnova za snažniji nadzor Skupštine nad aktivnostima Vlade u sprovođenju obaveza na putu ka EU.

Članovi Odbora i njihovi sagovornici su se saglasili sa stavovima iznijetim u Izvještaju za 2015. godinu i istakli da je potrebno da se svi politički subjekti uključe u konstruktivan dijalog u Skupštini, kao forumu za političku debatu.