Odštampajte ovu stranicu
utorak, 08. decembar 2015. 17:27

Održana Regionalna konferencija u Budvi

"Rezultati u korišćenju pretpristupne podrške EU u Crnoj Gori 2007-2013"

U Budvi je 8. decembra 2015. godine održana regionalna konferencija "Rezultati u korišćenju pretpristupne podrške EU u Crnoj Gori 2007-2013", koja je okupila predstavnike kancelarija nacionalnih koordinatora Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) iz zemalja regiona i predstavnike korisnika projekata realizovanih u Crnoj Gori. Konferencija je bila posvećena promociji dosadašnjih rezultata u korišćenju IPA-e u finansijskoj perspektivi 2007-2013, kao i informisanju o mogućnostima u okviru IPA-e za period 2014-2020 (tzv. IPA II).
Instrument IPA je namijenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU i ima za cilj da pomogne jačanje institucionalnih i ljudskih kapaciteta, razvijanje dobrosuśedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i da pripremi zemlje za buduće korišćenje strukturnih fondova EU.
U periodu 2007-2013, instrument IPA se sastojao od 5 komponenti: izgradnja institucija, regionalna i prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj. Crnoj Gori je na raspolaganju bilo ukupno 235 miliona eura. Kroz komponentu i realizovana su 102 nacionalna projekta ukupne vrijednosti od oko 165 miliona eura, i kroz komponentu II 214 prekograničnih projekata ukupne vrijednosti od oko 36,5 miliona eura. Finansirani su projekti u oblasti energetike, transporta, poljoprivrede, zaštite životne sredine, vladavine prava, ljudskih prava, reforme javne uprave i jačanja civilnog društva, ali i u oblasti zapošljavanja, socijalne kohezije, kulture, obrazovanja i nauke. Do 2017. godine sprovodiće se i projekti iz komponente III, u vrijednosti od oko 26 miliona eura i iz komponente IV, u vrijednosti od oko 6,5 miliona eura.
U novoj finansijskoj perspektivi 2014-2020, ključna promjena se odnosi na uvođenje tzv. sektorskog budžetskog pristupa – IPA se više neće sprovoditi kroz finansiranje projekata u okviru komponenti, već u okviru unaprijed definisanih sektora, čime je fokus stavljen na efektivnost ovog instrumenta i na postizanje opipljivijih rezultata u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Kroz IPA II, za Crnu Goru je opredijeljeno 270,5 miliona eura, i to za 8 sektora: demokratija i upravljanje; vladavina prava i temeljna prava; životna sredina i klimatska akcija; saobraćaj; konkurentnost i inovacije; obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika; poljoprivreda i ruralni razvoj; i regionalna i teritorijalna saradnja. Crna Gora će učestvovati u 4 bilateralna, 2 trilateralna i 3 transnacionalna programa saradnje.
Konferenciju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Britanskim savjetom i Programom za jačanje kapaciteta (CDP).
Konferenciji su prisustvovali članovi Odbora Obrad Mišo Stanišić i Šefkija Murić.

Galerija slika