Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 08. decembar 2015. 17:27

Održana Regionalna konferencija u Budvi

"Rezultati u korišćenju pretpristupne podrške EU u Crnoj Gori 2007-2013"

U Budvi je 8. decembra 2015. godine održana regionalna konferencija "Rezultati u korišćenju pretpristupne podrške EU u Crnoj Gori 2007-2013", koja je okupila predstavnike kancelarija nacionalnih koordinatora Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) iz zemalja regiona i predstavnike korisnika projekata realizovanih u Crnoj Gori. Konferencija je bila posvećena promociji dosadašnjih rezultata u korišćenju IPA-e u finansijskoj perspektivi 2007-2013, kao i informisanju o mogućnostima u okviru IPA-e za period 2014-2020 (tzv. IPA II).
Instrument IPA je namijenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU i ima za cilj da pomogne jačanje institucionalnih i ljudskih kapaciteta, razvijanje dobrosuśedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i da pripremi zemlje za buduće korišćenje strukturnih fondova EU.
U periodu 2007-2013, instrument IPA se sastojao od 5 komponenti: izgradnja institucija, regionalna i prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj. Crnoj Gori je na raspolaganju bilo ukupno 235 miliona eura. Kroz komponentu i realizovana su 102 nacionalna projekta ukupne vrijednosti od oko 165 miliona eura, i kroz komponentu II 214 prekograničnih projekata ukupne vrijednosti od oko 36,5 miliona eura. Finansirani su projekti u oblasti energetike, transporta, poljoprivrede, zaštite životne sredine, vladavine prava, ljudskih prava, reforme javne uprave i jačanja civilnog društva, ali i u oblasti zapošljavanja, socijalne kohezije, kulture, obrazovanja i nauke. Do 2017. godine sprovodiće se i projekti iz komponente III, u vrijednosti od oko 26 miliona eura i iz komponente IV, u vrijednosti od oko 6,5 miliona eura.
U novoj finansijskoj perspektivi 2014-2020, ključna promjena se odnosi na uvođenje tzv. sektorskog budžetskog pristupa – IPA se više neće sprovoditi kroz finansiranje projekata u okviru komponenti, već u okviru unaprijed definisanih sektora, čime je fokus stavljen na efektivnost ovog instrumenta i na postizanje opipljivijih rezultata u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Kroz IPA II, za Crnu Goru je opredijeljeno 270,5 miliona eura, i to za 8 sektora: demokratija i upravljanje; vladavina prava i temeljna prava; životna sredina i klimatska akcija; saobraćaj; konkurentnost i inovacije; obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika; poljoprivreda i ruralni razvoj; i regionalna i teritorijalna saradnja. Crna Gora će učestvovati u 4 bilateralna, 2 trilateralna i 3 transnacionalna programa saradnje.
Konferenciju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Britanskim savjetom i Programom za jačanje kapaciteta (CDP).
Konferenciji su prisustvovali članovi Odbora Obrad Mišo Stanišić i Šefkija Murić.