Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 23. jun 2016. 17:10

Članovi Odbora za evropske integracije održali sastanak sa članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje

Na sastanku naglašeno da ključne aspekte procesa pristupanja EU predstavljaju demokratija i vladavina prava

Članovi Odbora za evropske integracije održali su danas sastanak sa članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje i države koje pregovaraju o pristupanju EU (COELA), koji borave u višednevnoj pośeti crnogorskim institucijama. Radnu grupu je predvodio Robert Farla, šef Odjeljenja za proširenje u Stalnom predstavništvu Holandije pri EU, kao predstavnik države koja trenutno predśedava Savjetu EU.

U toku sastanka, predstavnici država članica su se interesovali za trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, rad Vlade izbornog povjerenja, kao i za funkcionisanje izbornog i partijskog sistema i odnos između poslanika i njihovih partija. Članovi Odbora su iskazali različite stavove o napretku Crne Gore u unapređenju vladavine prava, sveukupnim odnosima Crne Gore i EU, te o aktuelnim procedurama usmjerenim ka unapređenju izbornog sistema, ali se i saglasili o važnosti daljeg integrisanja Crne Gore u EU, kao zajednicu demokratskih zemalja. Predstavnici COELA-e su izrazili zadovoljstvo zbog zanimljive diskusije i naglasili da demokratija i vladavina prava predstavljaju ključne aspekte procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Radnu grupu Savjeta EU – COELA čine predstavnici stalnih predstavništava država članica pri EU, a njihove glavne nadležnosti odnose se na pripremu pregovaračkih pozicija EU, procjenu napretka država kandidata u ostvarivanju postavljenih kriterijuma, te održavanje odnosa u okviru potpisanih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iz Odbora za evropske integracije, na sastanku su učestvovali predśednik Odbora Slaven Radunović i članovi: Marija Maja Ćatović, Šefkija Murić, Nada Drobnjak, Vuk Roćen, Genci Nimanbegu, Predrag Bulatović, Koča Pavlović i Azra Jasavić.

 

Galerija slika