Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 23. jun 2016. 17:10

Članovi Odbora za evropske integracije održali sastanak sa članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje

Na sastanku naglašeno da ključne aspekte procesa pristupanja EU predstavljaju demokratija i vladavina prava

Članovi Odbora za evropske integracije održali su danas sastanak sa članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje i države koje pregovaraju o pristupanju EU (COELA), koji borave u višednevnoj pośeti crnogorskim institucijama. Radnu grupu je predvodio Robert Farla, šef Odjeljenja za proširenje u Stalnom predstavništvu Holandije pri EU, kao predstavnik države koja trenutno predśedava Savjetu EU.

U toku sastanka, predstavnici država članica su se interesovali za trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, rad Vlade izbornog povjerenja, kao i za funkcionisanje izbornog i partijskog sistema i odnos između poslanika i njihovih partija. Članovi Odbora su iskazali različite stavove o napretku Crne Gore u unapređenju vladavine prava, sveukupnim odnosima Crne Gore i EU, te o aktuelnim procedurama usmjerenim ka unapređenju izbornog sistema, ali se i saglasili o važnosti daljeg integrisanja Crne Gore u EU, kao zajednicu demokratskih zemalja. Predstavnici COELA-e su izrazili zadovoljstvo zbog zanimljive diskusije i naglasili da demokratija i vladavina prava predstavljaju ključne aspekte procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Radnu grupu Savjeta EU – COELA čine predstavnici stalnih predstavništava država članica pri EU, a njihove glavne nadležnosti odnose se na pripremu pregovaračkih pozicija EU, procjenu napretka država kandidata u ostvarivanju postavljenih kriterijuma, te održavanje odnosa u okviru potpisanih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iz Odbora za evropske integracije, na sastanku su učestvovali predśednik Odbora Slaven Radunović i članovi: Marija Maja Ćatović, Šefkija Murić, Nada Drobnjak, Vuk Roćen, Genci Nimanbegu, Predrag Bulatović, Koča Pavlović i Azra Jasavić.