Odštampajte ovu stranicu
petak, 24. jun 2016. 15:44

Održana 49. śednica Odbora za evropske integracije

Razmotren stepen realizacije mjera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 tokom 2015. godine

Odbor za evropske integracije, u prisustvu ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića, glavnog pregovarača za vođenje pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, razmotrio je danas polugodišnje izvještaje o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost za 2015. godinu.

Tokom predstavljanja polugodišnjih izvještaja o realizaciji Akcionog plana za poglavlje 23, ambasador Pejović je kao veoma važne mjere istakao formiranje Sudskog savjeta  i Specijalnog državnog tužilaštva. Takođe, naglasio je obuke koje su realizovane kako bi ove institucije radile u punom kapacitetu. Što se tiče polugodišnjih izvještaja o realizaciji Akcionog plana za poglavlje 24, Pejović je kazao da se isti bave mjerama koje uređuju ostvarivanje slobodnog kretanja ljudi – kroz garantovanje bezbjednosti, ali i obavezu poštovanja graničnih propisa. Konstatovao je da se te mjere više odnose na tehničko unapređenje standarda, za razliku od mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23.

Na śednici su učestvovale i Snežana Radović, generalna direktorka Generalnog direktorata za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, prvi put u svojstvu pregovarača za poglavlja 23 i 24, Marijana Laković Drašković, generalna direktorka Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde i šefica Radne grupe za poglavlje 23 i Tanja Ostojić, v.d. generalnog direktora Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i šefica Radne grupe za poglavlje 24.

Članovi Odbora bili su zainteresovani za pitanja nezakonito stečene imovine, kao i zaštite lica koja prijavljuju korupciju. Ipak, najviše komentara odnosilo se na uticaj rezultata jučerašnjeg referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU na dalji tok politike proširenja EU i proces pristupanja Crne Gore.

S tim u vezi, članovi Odbora su se saglasili da iniciraju śednicu Odbora u cilju razmatranja pomenute teme, u prisustvu predstavnika Vlade Crne Gore zaduženih za vanjsku politiku i evropske integracije.

 

Galerija slika