Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 24. jun 2016. 15:44

Održana 49. śednica Odbora za evropske integracije

Razmotren stepen realizacije mjera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 tokom 2015. godine

Odbor za evropske integracije, u prisustvu ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića, glavnog pregovarača za vođenje pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, razmotrio je danas polugodišnje izvještaje o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost za 2015. godinu.

Tokom predstavljanja polugodišnjih izvještaja o realizaciji Akcionog plana za poglavlje 23, ambasador Pejović je kao veoma važne mjere istakao formiranje Sudskog savjeta  i Specijalnog državnog tužilaštva. Takođe, naglasio je obuke koje su realizovane kako bi ove institucije radile u punom kapacitetu. Što se tiče polugodišnjih izvještaja o realizaciji Akcionog plana za poglavlje 24, Pejović je kazao da se isti bave mjerama koje uređuju ostvarivanje slobodnog kretanja ljudi – kroz garantovanje bezbjednosti, ali i obavezu poštovanja graničnih propisa. Konstatovao je da se te mjere više odnose na tehničko unapređenje standarda, za razliku od mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23.

Na śednici su učestvovale i Snežana Radović, generalna direktorka Generalnog direktorata za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, prvi put u svojstvu pregovarača za poglavlja 23 i 24, Marijana Laković Drašković, generalna direktorka Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde i šefica Radne grupe za poglavlje 23 i Tanja Ostojić, v.d. generalnog direktora Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i šefica Radne grupe za poglavlje 24.

Članovi Odbora bili su zainteresovani za pitanja nezakonito stečene imovine, kao i zaštite lica koja prijavljuju korupciju. Ipak, najviše komentara odnosilo se na uticaj rezultata jučerašnjeg referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU na dalji tok politike proširenja EU i proces pristupanja Crne Gore.

S tim u vezi, članovi Odbora su se saglasili da iniciraju śednicu Odbora u cilju razmatranja pomenute teme, u prisustvu predstavnika Vlade Crne Gore zaduženih za vanjsku politiku i evropske integracije.