Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 11. decembar 2014. 17:35

Održana 41. śednice Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor razmatrao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu

Odbor za ljudska prava i slobode na danas održanoj 41. śednici razmotrio je Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godine, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore u okviru Programa: Zaštita ljudskih prava i sloboda; Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u okviru Programa: Administracija, Ostvarivanje ljudskih prava, Ostvarivanje rodne ravnopravnosti, Unapređenje položaja RAE populacije, Evropske integracije i ostvarivanje manjinskih prava; Ministarstvo rada i socijalnog staranja u okviru Programa: Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu; Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama; Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava; Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Nacionalni savjeti.

Śednici Odbora prisustvovali su: ovlašćeni predstavnik predlagača Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu, direktor Direktorata za budžet iz Ministarstva finansija Nikola Vukićević, kao i predstavnici potrošačkih budžetskih jedinica: Zdenka Perović, sekretar Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Blanka Radošević- Marović, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava, Mersudin Gredić, sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava,  Goran Kuševija, direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Drago Spaić, direktor Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, Radenko Lacmanović, član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Safet Kurtagić, direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Derviš Selhanović, direktor Centra za razvoj i očuvanje kulture manjina Crne Gore i Osman Nurković, predśednik Bošnjačkog savjeta, u svojstvu predstavnika šest nacionalnih savjeta. Śednici  je prisustvovao i Milisav Korać, direktor NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, sa kojom Odbor ima kontinuiranu saradnju.

Uvodne napomene o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu uz poseban osvrt na projekciju sredstava za potrošačke jedinice koje su bile predmet razmatranja na śednici Odbora za ljudska prava i slobode dao je direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Nikola Vukićević. Informisao je prisutne da povećanje budžetskih sredstava u Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu u odnosu na Budžet iz 2014. godine iznosi oko 450 miliona eura. Dodao je da nije došlo do značajnih izmjena u tekućem budžetu, već da se povećanje u najvećoj mjeri odnosi na otplatu duga. Takođe, saopštio je da će nedostajuća sredstava obezbijediti pozajmicama i kreditima iz inostranih izvora.

Prisutni predstavnici potrošačkih jedinica su iskazali nezadovoljstvo sredstvima planiranim u Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu.

Sekretarka Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je, zbog nezadovoljstva napravljenom raspodjelom, zatražila mogućnost preraspodjele budžetskih sredstava koja će biti dodjeljena ovoj Instituciji za 2015. godine po stavkama na način kako to u Instituciji Zaštitnika procijene, što su podržali članovi Odbora.

Ove godine su nacionalni savjeti prvi put u Predlogu budžeta utvrđeni kao posebna budžetska potrošačka jedinica. Predstavnik nacionalnih savjeta, predśednik Bošnjačkog savjeta, Osman Nurković je izrazio negodovanje zbog izostanka prethodno tražene komunikacije sa Ministarstvom finansija, zbog koje, u pripremi Predloga budžeta, nijesu bili u mogućnosti da Ministarstvo upoznaju sa njihovim potrebama i planiranim aktivnostima.

Nakon sadržajne rasprave, Odbor je većinom glasova podržao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu i većinom glasova podržao predlog budžeta za potrošačke jedinice:

- Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore,

- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,

- Ministarstvo rada i socijalnog staranja;

- Agencija  za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

- Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i

- Centar za razvoj i očuvanje kulture manjina Crne Gore.

Odbor za ljudska prava i slobode zbog ishoda glasanja (tri „za“, jedan „protiv“ i dva „uzdržana“) nije konstituisao stav za Predlog budžeta za Nacionalne savjete i nema predlog prema Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. Naime, prilikom glasanja o Predlogu budžeta za potrošačku jedinicu Nacionalni savjeti zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Ljiljana Đurašković je, izjašnjavajući se “protiv”, shodno članu 69 stav 4 Poslovnika Skupštine Crne Gore, izdvojila mišljenje.

Odbor za ljudska prava i slobode će, u skladu sa članom 137 stav 4 Poslovnika Skupštine Crne Gore, dostaviti Mišljenje o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu matičnom, Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Na śednici Odbora na osnovu Odluke Skupštine Crne Gore od 9. decembra 2014. godine konstatovano je razrješenje člana Odbora za ljudska prava i slobode poslanika Milutina Đukanovića i izbor poslanika Zorana Miljanića za člana Odbora za ljudska prava i slobode.

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode su upoznati sa molbom Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“ u kojoj se od Odbora traži podrška Inicijativi za dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koju su u novembru 2014. godine uputili Ministarstvu rada i socijalnog staranja u vezi sa uvođenjem posebne naknade roditelju/njegovatelju koje ima lice (dijete) sa težim i najtežim smetnjama u razvoju. Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Goran Kuševija je saopštio da je ovo zahtijevano prije godinu i po i Amandmanom na Predlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, a isti nije prihvaćen, jer je Ministarstvo rada i socijalnog staranja mišljenja da je otvaranjem dnevnih centara na lokalnom nivou za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, omogućen roditeljima te djece aktivan odnos prema zapošljavanju. Predstavnik Ministarstva finansija Nikola Vukićević je saopštio da nemaju ništa protiv ukoliko se u okviru Ministarstva rada i socijalnog staranja uštedom kod preraspodjele sredstava mogu obezbijediti navedena sredstva, koja bi, po riječima izvršnog direktora NVO „Naša inicijativa“ iznosila oko milion i 300 hiljada eura na godišnjem nivou za oko 700 roditelja.

Ocjenjujući da su lica sa invaliditetom najugroženija populacija i da je, u okviru realnog stanja potrebno razmotriti mogućnost obezbjeđivanja dodatne pomoći za ova lica, članovi Odbora su odlučili da se  Molba i Inicijativa NVO „Naša inicijativa“ proslijedi na dalje postupanje Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, nadležnom za navedenu oblast.

Galerija slika