Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 17. jun 2015. 16:45

Održan nastavak 53. śednice Odbora za ljudska prava i slobode

Nastavljeno razmatranje Predlog zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, koji je podnijela Vlada Crne Gore

Shodno obavezi iz Zaključka Odbora sa 53. śednice, obavljene su konsultacije između predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnika organizacija koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom i članova Radne grupe za izradu Nacrta zakona, a članovi Odbora su informisani o njihovim zajedničkim stavovima.

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović je istakao da su, u cilju poboljšanja teksta Predloga zakona, usaglasili veliki broj spornih pitanja, uvođenjem novih termina, poboljšanjem postojećih odredbi i pojašnjenjem određenih pojmova. Istakao je da određeni predlozi predstavnika nevladinog sektora u ovom trenutku nijesu mogli biti prihvaćeni zbog neusaglašenosti sa već postojećim normama u drugim oblastima. Iskazao je otvorenost za nastavak saradnje.

Predstavnici organizacija koje se bave zaštitom prava lica sa invaliditetom izrazili su zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, naglasivši da je prethodnih dana, na tri održana sastanka, u određenoj mjeri usaglašeno poboljšanje postojećih ili dodavanje novih odredbi, čime je kvalitet Predloga zakona poboljšan. Takođe, izrazili su zadovoljstvo zbog  shvatanja važnosti, ali  i spremnosti za unapređenje teksta Predloga zakona. Ocijenili su da je u što kraćem roku, uz obaveznu  konstantnu i blisku saradnju sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom, neophodno uraditi detaljnu analizu propisa u svim oblastima u kojima je ovim Predlogom zakona garantovana zabrana i zaštita od diskriminacije po osnovu invaliditeta, a nakon toga pristupiti izmjenama tih propisa.

Članica Odbora i ujedno članica Radne grupe za izradu Nacrta Zakona, Snežana Jonica  ukazala je na potrebu izmjene pojedinih propisa, s obzirom da pojedine norme ovog Predloga zakona upućuju na zakone u kojima iste nijesu sadržane. Ocijenila je da će se ovim Predlogom zakonom započeti sa usklađivanjem propisa sa Konvencijom UN o pravima osoba s invaliditetom.

Odbor je jednoglasno odlučio da podnese devet amandmana na Predlog zakona, sa kojima se saglasio predstavnik predlagača.

Nakon rasprave Odbor za ljudska prava i slobode je jednoglasno (sa sedam glasova „za“) podržao Predlog zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i predložio Skupštini da ga usvoji.

Takođe, Odbor je jednoglasno donio Zaključak po kojem se Vlada Crne Gore obavezuje da uradi analizu svih propisa koji definišu prava osoba s invaliditetom u oblastima koje definiše Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom, a koje su obuhvaćene i ovim zakonom, kao i da u što kraćem roku pripremi predloge izmjena zakona iz oblasti saobraćaja, zdravstvene zaštite i socijalne i dječije zaštite, te da u svim fazama izrade ovih propisa budu uključeni predstavnici organizacija lica sa invaliditetom i Odbora za ljudska prava i slobode.

Galerija slika